Gezonde maatjes maken het verschil

Algemeen
Humanitas zoekt vrijwilligers om jeugdigen met overgewicht te helpen.
Humanitas zoekt vrijwilligers om jeugdigen met overgewicht te helpen. (Foto: Bob van der Vlist)

ALKMAAR - Gezonde maatjes is een project van Humanitas Noord-Kennemerland bedoeld om kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar met (beginnend) overgewicht of obesitas te helpen met een gezondere levensstijl. Kinderen krijgen een jaar lang hulp om gezonder, fitter en zich vooral ook fijner te voelen. Deze hulp kost de ouders en kinderen niets. Die hulp wordt geboden door vrijwilligers, die hiervoor een training hebben gehad.

Humanitas zoekt vrijwilligers

Margreet Huijkman, coördinator Gezonde Maatjes van Humanitas: “We koppelen een vrijwilliger aan een kind of jongere. Die match is heel belangrijk, want er moet echt sprake van een klik zijn, uiteraard met het kind, maar ook met de ouders. Er moet een vertrouwensband kunnen ontstaan. Een kind moet zich veilig voelen, maar tegelijkertijd uitgedaagd worden om anders te gaan eten en meer te bewegen. Dit geldt ook voor de ouders. Zij zullen veelal ook hun leefstijl of eetgewoonten moeten aanpassen.” 

Zelfvertrouwen

Vrijwilliger en kind gaan eens per week of eens per 2 weken samen op pad. Samen ondernemen ze leuke dingen, denk aan spelletjes met veel beweging, samen koken of gewoon gezellig kletsen. Ook gaan ze vaak samen op zoek naar een sport die past bij het kind. Margreet: ”Het is mooi om te zien dat het kind of de jongere vaak veel meer zelfvertrouwen krijgt door dit project. Als vrijwilliger kun je echt wat voor deze kinderen en jongeren betekenen en het verschil voor ze maken. Vaak zitten ze in een vicieuze cirkel waar ze zelf niet meer uitkomen. Door hen nieuwe mogelijkheden te laten zien en samen nieuwe wegen in te slaan ziet de toekomst er weer hoopvol en leuker uit. Daar doen we het voor.”

Vrijwilligers

Humanitas zoekt vrijwilligers voor dit project. Als vrijwilliger ontvang je een uitgebreide training en word je begeleid door de coördinator. We vinden het belangrijk dat je positief bent ingesteld, graag met kinderen werkt en belangstelling hebt voor voeding en leefstijl. Ben je enthousiast en wil je weten of het gezonde maatjes project iets voor jou is neem dan contact op met Margreet Huijkman, 072 – 540 18 00 / 06 -51 80 24 m.huijkman@humanitas.nl.