Muziek uit filmklassiekers brengt Grote Kerk in vervoering

Algemeen
In de prachtig verlichte Grote Kerk genoot het publiek van de muziek uit 'Jungle Book'.
In de prachtig verlichte Grote Kerk genoot het publiek van de muziek uit 'Jungle Book'. (Foto: AG Heeremans Photography)

ALKMAAR - Enig idee waarom je bij de eerste noten van ‘Harry Potter’ direct weet uit welke film de muziek komt? Ooit geweten dat de illustere Ennio Morricone eerst de muziek componeerde, voordat regisseur Sergio Leone er de beelden bij schoot? Met deze en andere wetenswaardigheden praatte filmkenner René Mioch dinsdag 6 en woensdag 7 december The CineMusic Experience in de Grote Kerk van Alkmaar aan elkaar. 

Zijn persoonlijke anekdotes en grappige feitjes vormden een brug tussen de in totaal 25 speciaal voor het evenement gearrangeerde nummers van componisten als Hans Zimmer, John Williams, Thomas Newman en Alexandre Desplat, met volle overgave ten gehore gebracht door het 32-koppige CineMusic Orkest, dat het publiek meevoerde langs een rijk palet aan emoties en genres.


Het orkest kreeg volop ruimte om te schitteren. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Gevoelige snaar

The CineMusic Experience is een idee van ondernemer John van der Sluijs en pianist Ruud Luttikhuizen, die hun liefde voor filmmuziek graag wilde delen met anderen. Na de vuurdoop in Zaandam vorig jaar, toert het gezelschap dit najaar door heel Noord-Holland met een orkest waarin ervaren musici zij aan zij spelen met studenten van het Conservatorium en jonge talenten uit landen als Spanje, Portugal en Italië. Onder leiding van dirigent Henk Ummels werden voor de hand liggende muziekstukken uit films als ‘Star Wars’, ‘Pirates of the Caribbean’, ‘The Godfather’ en ‘James Bond’ afgewisseld met verrassender keuzes als ‘1917’, ‘Da Vinci Code’ en de animatiefilms ‘Spirit’ en ‘Monsters Inc.’. Eerste violiste Hester van der Vlugt raakte de gevoelige snaar met haar solo uit het aangrijpende ‘Schindler’s List’, maar het publiek (de kerk was beide dagen zo goed als uitverkocht) kon net zo goed genieten van het bombastische wapengekletter uit ‘Gladiator’. 


Bombastisch wapengekletter uit ‘Gladiator’. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Insprirend

Een muzikale ervaring en een hoop kennis rijker (het kenmerkende instrument uit de muziek van ‘Harry Potter’ is de celesta!) keerde het publiek na zo’n twee en een half uur weer huiswaarts. Met volop inspiratie om zich nu eindelijk maar aan die ene klassieker te wagen, of om die film die zoveel warme herinneringen oproept nog eens terug te kijken. ‘Er zijn nog films genoeg, dus volgend jaar komen we graag weer terug’, aldus Van der Sluijs.


René Mioch praatte de avond vakkundig aan elkaar. - (Foto: AG Heeremans Photography)