Gelukskastje aan de gracht

Algemeen
Susanne Buur en Jacqueline Schouten van wijkcentrum de Eenhoorn aan Verdronkenoord 44.
Susanne Buur en Jacqueline Schouten van wijkcentrum de Eenhoorn aan Verdronkenoord 44. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Met alle enorme prijsstijgingen wordt het voor sommige mensen steeds moeilijker om kinderen blij te maken met een cadeautje. Daar hebben Susanne Buur, Jacqueline Schouten van wijkcentrum De Eenhoorn in samenwerking met Nanda van der Ham van El Kombi wat op bedacht: het gelukskastje. Daar kunnen ouders of kinderen cadeautjes achterlaten voor andere ouders en kinderen die het nodig hebben. Het blijkt een schot in de roos.

“We worden er zelf ongelooflijk blij van”, zeggen Susanne en en Jacqueline. “Vanaf het moment dat we tegen familie en vrienden over ons project vertelden, stroomden de cadeaus binnen. Soms zit de verpakking er nog omheen. Nooit opengemaakt omdat iemand al zo’n cadeau heeft. ‘Wat heb ik aan twee springtouwen?’, zei een van die kindjes. Dat is toch geweldig? We verbazen ons echt over hoe vrijgevig mensen zijn én hoe ouders hun kinderen leren om te delen. Dat vinden we zó mooi om te zien. Toen de heren van de biljartclub in het wijkcentrum over onze actie hoorde, kwamen ze spontaan met allerlei cadeaus aanzetten. Heel lief. Het verschil tussen arm en rijk wordt gewoon steeds groter en er is zó veel speelgoed over waar kinderen niets meer mee doen. We begonnen met één kastje, maar dat was binnen notime vol. Nu staat er een tweede kastjes en ook die zit inmiddels vol. Het aanbod is dus groot en dus moeten meer mensen weten dat ze hier een cadeautje kunnen meenemen. Kom dus vooral langs en neem een cadeau of een paar cadeaus mee. Iets ruilen kan natuurlijk ook. Er ligt zelfs inpakpapier en een schaar zodat je het netjes kunt inpakken. We zien vooral dat mensen iets aan het einde van de middag iets meenemen, als het donker wordt. Dat geeft ons het gevoel dat er toch wat schaamte heerst, maar dat is zo niet nodig. We controleren echt niet wie wat meeneemt. Neem vooral mee wat je nodig hebt!  Het zou leuk zijn als we al het speelgoed kwijtraken, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Alles wat overblijft doneren we aan de Voedselbank.”

El Kombi

Het project van het gelukskastje is samen bedacht met Nanda van der Ham van El Kombi, onder meer bekend van diverse duurzame acties zoals city cleanups met een sup. Susanne: “Het is natuurlijk zonde dat er elk jaar zoveel speelgoed wordt gekocht, terwijl er ook zó veel spullen gewoon ergens op zolder liggen. Daar wilden we wat aan doen. We hebben nog veel meer duurzame plannen met Nanda bedacht. Zo willen we workshops houden hoe we zelf minder afval kunnen produceren en willen we laten zien hoe je slim kunt koken, zodat je weinig tot niets verloren gaat. Met oude restjes groente kun je bijvoorbeeld nog prima soep maken. We willen elke maand iets organiseren voor verschillende leeftijdsgroepen. Daar hebben we wel subsidie voor nodig en daar wachten we nog op. Op deze manier kunnen we mensen echt bewust maken om duurzamer te leven en dat begint al op jonge leeftijd.”

Cadeautje nodig of juist over? Het gelukskastje vind je bij wijkcentrum De Eenhoorn aan Vedronkenoord 44 in Alkmaar.