LAAT je verrassen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

ALKMAAR - De feestverlichting fonkelt, kerstbomen sieren de straat en de etalages stralen. De winkeliers, barista’s en stratenmakers doen er alles aan om deze decembermaand onvergetelijk te maken. Dat proef je als je op De Laat loopt. Wat zijn de verhalen áchter die hardwerkende handen en gezichten eigenlijk? Wie maken De Laat tot de unieke straat die het is? 

Mariska Mol (47) – Eigenaar Miss Central - Laat 183

Voor mij ligt hier op De Laat veel historie

“In mei 2021 openden we de deuren van onze koffiezaak en hippe lunchroom. Een spannende tijd om te starten; uitdagingen gaan we graag aan. Met de mooie plannen die er lagen om de straat opnieuw in te richten, was de kogel snel door de kerk. Voor mij ligt op deze plek veel historie. Mijn vader woonde vijftig jaar geleden boven ‘ons’ pand en bestierde hier de DA. De drogisterij - die nu gerund wordt door mijn broer - vind je op nummer 191. Je kunt je voorstellen dat onze ouders met veel trots over De Laat wandelen en een kop koffie komen doen. Ook omdat onze dochters van 15, 17 en 19 jaar alle drie naast hun studie bij ons werken. December wordt voor ons een feestmaand. Van kerstbingo tot (bedrijfs)feestjes en van comedy diner tot girls night: we hebben veel leuks op het programma staan. Voor je het weet is het 2023. Ik heb er ongelofelijk veel zin in!” 

Mariska Mol van Miss Central. (Foto: aangeleverd)


Remco Hanse (32) - Machinist - Firma Hanse

We gaan voor elkaar door het vuur

“We beginnen elke dag rond 07.00 uur met een ‘start up’. Onder het genot van een kop koffie, natuurlijk. Wat moet er vandaag gebeuren? We zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Van collega’s op kantoor tot de werkvoorbereiders: elke schakel is even hard nodig. Niemand voelt zich hier beter dan de ander. Dat maakt de werksfeer heel prettig. Er is gelukkig ook altijd tijd voor een lolletje. Niet alleen met onze ploeg onderling - ook met de ondernemers uit de straat. Zo lagen van de zomer een paar hulpstukken van mijn kraan uitgestald in het midden van De Laat. Kwam ik terug van de lunch, had Lincherie er een zomerse fotoshoot-setting van gemaakt. Paspoppen in zwemkleding met de voeten in het zand, opblaasballen in de happer en overal emmers en schepjes. Zoiets tovert natuurlijk een dikke glimlach op ons gezicht. Hoewel het een complex project is, had ik het voor geen goud willen missen. Ik ben nog niet klaar; ik blijf tot de laatste steen gelegd is. En ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar met mijn zoontje Jort over De Laat te lopen. Dan kan ik vol trots laten zien wat zijn vader allemaal met de hijskraan heeft gedaan.”

Remco Hanse. (Foto: aangeleverd)

Dewy Norder (31) – Manager Tally Ho - Laat 208

Alles komt nu samen

“Ik werk inmiddels negen jaar bij Tally Ho, waarvan de laatste drie jaar in Alkmaar. Het worden ongetwijfeld heel veel meer jaren, want ik heb het ontzettend naar m’n zin op De Laat. Op de eerste plaats door de fijne collega’s en ook vanwege de gezellige sfeer op dit stuk van de straat.  

Dat de sfeer op De Laat zo goed is, voel je meer dan ooit tevoren. We worden allemaal zó blij van het eindresultaat dat je nu goed gaat zien. Het zorgt voor leuke gesprekken. Met klanten in de winkel, met de BOA’s en alle harde werkers op straat. Ik denk dat het enorm tof gaat worden voor onze winkel met de fontein en plantenbakken met ‘zitranden’. Reken maar dat bezoekers van De Laat straks heerlijk buiten in het zonnetje zitten met warme koffie van Roast of lekkers van Bakkerij Beerse. Voor het zover is, focussen we op Kerst. Dat gaat écht een feest worden op De Laat!”

Dewy Norder van Tally-Ho. (Foto: aangeleverd)