Originele tips voor een duurzaam 2023

Algemeen
Een duurzaam 2023: zó draag ook jij daaraan bij!
Een duurzaam 2023: zó draag ook jij daaraan bij! (Foto: Unsplash)

REGIO - Het nieuwe jaar is aangebroken en dus staan we massaal stil bij wat er allemaal beter kan. Zo geven wij je graag wat tips voor een duurzaam leven, tips voor een duurzaam 2023! En hoe kun je duurzaam ondernemen?

Wat betekent duurzaam?

Laten we bij het begin beginnen. Wat verstaan we onder duurzaam en duurzaamheid? Kort gezegd komt het erop neer dat we ons goed moeten realiseren dat grondstoffen niet oneindig lang beschikbaar zijn. Oftewel: door voorzichtiger om te gaan met het milieu kunnen we onszelf langer voorzien van voedsel en andere materialen. Een voorbeeld: we eten met zijn allen nog steeds veel vlees. En dat terwijl er zo’n 7000 liter water nodig is voor één kilo rundvlees. Wat minder vlees eten, daar profiteren we dus uiteindelijk zelf ook van.

Daarbij heeft duurzamer leven nog wat andere voordelen. Zo zorgt bijvoorbeeld korter te douchen en het recyclen van spullen die jij dan weer bij de kringloop scoort voor geldbesparing. Des te voller blijft je portemonnee! Best fijn in deze dure tijden, toch?

Duurzaam leven tips

Goed, maar hoe kun je nu concreet duurzamer leven? Of duurzamer ondernemen? Hieronder een paar originele tips (naast bijvoorbeeld korter te douchen, de verwarming uit te laten, te kiezen voor LED-verlichting en je spullen een tweede leven te geven door ze naar de kringloop te brengen of weg te geven.

1. Trek de stekkers uit het stopcontact

Ja, want ook al klik je bijvoorbeeld je bedlampje niet aan, door de stekker ervan in het stopcontact te laten zitten verbruik je alsnog stroom! Gebruik je bepaalde apparaten dus amper? Zorg dan dat ze niet aangesloten zijn op elektriciteit. Zo kun je energie besparen.

2. Vang regenwater op in een regenton

Dit opgespaarde water kun je mooi weer gebruiken om bijvoorbeeld de plantjes in je tuin water te geven!

3. Geef een beleving cadeau

Wat moet je nu weer voor je partner, moeder of beste vriendin kopen? Geef hem of haar geen fysiek presentje, maar een beleving cadeau (bijvoorbeeld een leuke workshop of neem hem of haar mee naar de film). 

4. Hou je verwarming vrij

Ook slim: zorg dat er tegen je verwarming geen objecten staan. Deze houden de warmte tegen. Zonde van de energie!

5. Houd de gordijnen dicht

Dat klinkt misschien niet gezellig, maar hiermee kun je flink energie besparen aangezien de kou van buiten door de ramen naar binnen kan komen.

Tekst gaat door onder foto

duurzaam 2023 tips voorbeelden duurzaam leven duurzaam ondernemen
Ook door oude kleding en spullen naar de kringloop te brengen - of hier zelf te shoppen - draag je bij 
aan een duurzamere wereld (beeld: Pexels)

6. Drink geen thee uit zakjes en vermijd kauwgom

In zowel thee uit zakjes als in kauwgom zit plastic verwerkt! Kies in plaats daarvan voor losse theekruiden die je met een leuke theezeef in je glas heet water laat zakken.

7. Ga voor losse bananen

Die blijven vaak liggen en dus worden ze soms weggegooid, zonde toch? Net zo lekker als aan een tros!

8. Koop een waterbesparende douchekop

Ja, die bestaan! En kunnen veel energie besparen en dus geld opleveren.

9. Deo rollen in plaats van spuiten

Ook dit is beter voor het milieu. Kleine aanpassing, groot resultaat!

Duurzaam ondernemen voorbeelden

Ook voor veel ondernemers is er nog een wereld te winnen. Hoe kun je duurzaam ondernemen? Een paar suggesties:

1. Flexibel werken

Laat je werknemers vrij als het gaat om waar en wanneer ze werken. Werken ze vaker thuis? Dan bespaart dat niet alleen energie op kantoor of andere werkplek, maar zo zorgen we samen ook voor minder files. Ook dat is natuurlijk beter voor het milieu. En moeten werknemers wel op locatie werken? Vraag dan of ze bijvoorbeeld wat eerder of later van huis gaan - ook weer om de files wat meer uit te smeren of zelfs te verminderen.

2. Maak gebruik van een subsidie voor verduurzaming

Toe aan een nieuw pand? Afhankelijk van wat er mis is met het huidige, kun je er als organisatie ook voor kiezen het huidige gebouw te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de ramen beter te isoleren en daardoor energie te besparen - en de schade aan het milieu te beperken. Er bestaan ook voor ondernemers diverse duurzaamheidssubsidies!

3. Kies voor lokale partners

Werkt jouw bedrijf samen met andere? Probeer dan altijd te gaan voor lokale partners, zodat de reistijd voor beide partijen wordt beperkt.

Bronnen: thegreenguide.nl & deduurzameadviseurs.nl