Groots Alkmaar vanuit stadhuis

Algemeen
Groots Alkmaar vanuit het stadhuis.
Groots Alkmaar vanuit het stadhuis. (Foto: aangleverd)

Presentator Hugo Koeman wordt welkom geheten door bode Stef Haazelager. Op hun route door het stadhuis vertalen zij een paar kenmerkende Latijnse spreuken. ‘Op pad met Hans’ besteedt aandacht aan een bijzondere manier van voortbewegen: roeien. Voorzitter Hinne den Engelsen vertelt dat zijn roeivereniging ARZV leden heeft van 10 jaar oud, maar ook van 84.

 ALKMAAR - De februari-uitzending van Groots Alkmaar TV is vanuit het stadhuis van Alkmaar. Het thema is ‘Verscheidenheid’, een van de vier grondwaarden van de jarige Staat der Nederlanden. En daarmee ook van de gemeente Alkmaar. Diversiteit dus: binnen de roeivereniging, het Wijkcentrum Thuis in Overdie en in het gesprek met de burgemeester.

Culturen

Houriya Abbou, sociaal-cultureel werker in Wijkcentrum Thuis in Overdie, praat met Hugo over de manieren waarop zij wijkbewoners met een enorme verscheidenheid aan culturen met elkaar verbindt. Door iedereen uit te nodigen om zijn of haar verhaal te vertellen. En door iedereen aan te sporen te luisteren naar de verhalen van anderen. Aan tafel bij Theo Vries zitten Annemarie Tel (de Boekfiets), Kees Oosterbaan (Onzichtbare Monumenten) en Anneke Los (WelzijnWerkPlus). Zij hebben allemaal een project ingediend in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar. In totaal heeft de gemeente ongeveer vijftig voorstellen gehonoreerd. In deze uitzending van Groots Alkmaar TV speciale aandacht voor deze drie activiteiten.

Nieuwkomers

In de serie ‘Nieuwkomers’ ontmoet Jane de la Fosse Narges Heidari, een jonge vrouw die met haar gezin is gevlucht uit Afghanistan. Ze spreken elkaar in de bibliotheek, een betekenisvolle plek voor Narges. Zij vertelt over het belang van Nederlandse vrienden om de taal te leren en verder te komen in de Nederlandse samenleving.

Burgemeester Anja Schouten praat Hugo en de kijkers bij over de vele herdenkingen en feestelijkheden in dit jaar van Alkmaar Ontzet 450 jaar. In ‘De minuut van’ legt Esther Hoogendijk uit waarom er een hoekje in de bibliotheek met Oekraïense boeken is. Verder vertelt Clemy van Koningsbruggen van ‘Fietsen alle jaren’ over de speciale riksja voor ouderen die niet meer zelf kunnen fietsen. 

Meteen na de uitzending is er het agenda-blokje. Iedereen die iets organiseert dat ook voor senioren interessant is kan een korte aankondiging filmen en sturen naar: grootsalkmaar@abchuis.nl

Bekijk deze uitzending van Groots Alkmaar TV vanaf 1 februari via www.grootsalkmaar.nl of Alkmaar Centraal.