Onduidelijkheden over Waalstraatpad: ‘Hoe tijdelijk is de tijdelijke bestrating?’

Algemeen
Nieuwe bestrating is aangelegd naast oude geasfalteerde gedeelte.
Nieuwe bestrating is aangelegd naast oude geasfalteerde gedeelte. (Foto: Roxanne Borgman)

OUDORP - De werkzaamheden aan de Maas-, Rijn- en Waalstraat zijn bijna afgerond. HVC heeft warmteleidingen aangelegd waardoor zo’n 280 huurwoningen aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Momenteel worden herstelwerkzaamheden verricht aan het straatwerk en de groenvoorziening. “Het ziet er mooi uit,” zegt een bewoonster van de Waalstraat, “maar ik vraag me wel af hoe tijdelijk de tijdelijke bestrating bij het Waalstraatpad is.” Stadswerk072 heeft aangegeven dit jaar het pad nog definitief te gaan bestraten.

Door Roxanne Borgman

De bewoonster (naam is bekend bij de redactie) loopt vooruit het Waalstraatpad op, een geliefde wandel- en hondenuitlaatplek van de wijk. Ze wijst de verte in. “Zie je het verschil?” vraagt ze. Meerdere gedeelten van het pad zijn vernieuwd met rode tegels; andere zijn nog in oude, geasfalteerde staat met scheuren en hier en daar omhoogstaand door de boomwortels. “Het is natuurlijk geen gezicht, maar wat ik vervelender vind, is dat het ook onveilig is. Ik ben slechtziend en ik moet iedere tegel bekijken.” Ze heeft afgelopen periode meerdere bewoners en voorbijgangers gesproken over het pad en die delen haar mening. “De nieuwe betegelde gedeeltes zijn echt een verbetering,” vertelt de bewoonster opgetogen, “want het pad was grondig vernield door al het bouwwerk door ongeveer drie jaar renovatie. Nu de rest van het pad nog. Dat zal echt een verademing zijn voor mensen die slechtziend en slecht ter been zijn.”

‘We proberen de situatie veilig en begaanbaar te maken’

Een opzichter van HVC die ter plaatse is vertelt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. “Ik had het ook graag anders gezien, maar we doen wat we kunnen. Het is aan Stadswerk072 om dit pad te vernieuwen nadat wij klaar zijn. Voor nu doen wij er alles aan om de straten en dit pad zo veilig, toegankelijk en leefbaar mogelijk te maken voor de bewoners.” Ook Nicoline Spil, omgevingsmanager bij HVC, vindt de situatie erg vervelend voor de bewoners. “Stadswerk gaat zich straks bezighouden met een stukje herinrichting van de parkeerhoven tussen de flats in. Wij proberen tot die tijd de situatie veilig en begaanbaar te maken. Het definitieve herstel gaat in samenspraak met Stadswerk en Stadswerk heeft op dit moment het beste zicht op welke termijn en in welke vorm dit gaat zijn.” Nicoline wil alle bewoners daarbij op het hart drukken dat zij altijd naar HVC toe kunnen komen als er onduidelijkheden of klachten zijn. “We geven graag uitleg en gaan met mensen in gesprek.”


De asfaltgedeeltes bevatten scheuren en staan omhoog door boomwortels.- Roxanne Borgman

Definitief pad

Suzette van den Heuvel van Stadswerk072 heeft wat dat betreft goed nieuws voor de bewoners. “We gaan dit jaar het hele pad definitief bestraten,” vertelt zij in een reactie aan deze krant. “De grond onder het pad waar HVC heeft gewerkt, moet eerst minimaal een halfjaar inklinken. Dan kunnen we de tijdelijke bestrating eruit halen en leggen we in één keer de definitieve bestrating van het hele pad aan.” Wat betreft de delen die volgens bewoners nu gevaar opleveren, daar wordt zo snel mogelijk naar gekeken. “Als dat zo is, gaan we het veilig maken voordat alles definitief wordt bestraat.”

Oude asfaltpad loopt over in nieuwe bestrating.
Nieuwe bestrating is aangelegd naast oude geasfalteerde gedeelte.