Verzamelput Oudegracht moet overstromingen voorkomen

Algemeen
De verzamelput op de kruising Oudegracht/Ridderstraat.
De verzamelput op de kruising Oudegracht/Ridderstraat. (Foto: Isra van Velzen, KWS Infra)

ALKMAAR - Het is 2,5 meter hoog, 2,5 meter breed en weegt 13.000 kilo. De verzamelput die donderdagochtend op de kruising Oudegracht/Ridderstraat is geplaatst moet voorkomen dat straten blank komen te staan. De verzamelput is onderdeel van het riool dat wordt vervangen in de Ridderstraat. 

Net zoals in de Laat komt er een gescheiden rioolstelsel. Eén rioolbuis is voor het afvoeren van vuil water, door de andere rioolbuis gaat hemelwater. Voor de aanpassing ging het hemelwater met het vuilwater naar de rioolzuivering, maar die capaciteit is beperkt. Door een aparte rioolbuis aan te leggen voor het hemelwater kan het regenwater uitlopen op de gracht. Dit moet voorkomen dat de straat blank komt te staan bij veel regen. Het regenwater uit De Laat en de Ridderstraat komt via straatkolken en regenpijpen in het riool. Vervolgens loopt al het regenwater naar de verzamelput op de kruising van de Oudegracht en Ridderstraat en wordt dan via een uitloop geloosd op de gracht. 

Overlopen

Ook zijn er overlopen aangebracht tussen het hemelwaterriool en het vuilwaterriool. Bij extreme buien kan dan ook het vuilwaterwaterriool voor extra afvoercapaciteit zorgen. Separaat aan de twee rioolbuizen ligt er een drainagetransportriool naar de Oude gracht. Als grondwaterstand stijgt, kan het drainagetransportriool overtollig water afvoeren. Bij een drogere periode zal de grondwaterstand dalen. Dan kan het drainagetransportriool de grondwaterstand aanvullen met water uit de gracht. Hiermee wordt droogte voor het groen zoals bomen en heesters voorkomen.