Flexibiliteit om pieken in opvang aan te kunnen

Algemeen
In het oude belastingkantoor komt een onderzoekscentrum met ruimte voor 250 asielzoekers, 200 statushouders en 50 spoedzoekers
In het oude belastingkantoor komt een onderzoekscentrum met ruimte voor 250 asielzoekers, 200 statushouders en 50 spoedzoekers (Foto: archief)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar wil snel kunnen schakelen als het om asielzoekers, ontheemden (Oekraïners) en spoedzoekers gaat. Zijn er veel vluchtelingen, is er minder ruimte voor spoedzoekers (mensen die bijvoorbeeld na een echtscheiding met spoed woonruimte zoeken) en vice versa. Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg wordt de plek waar de mix van doelgroepen gehuisvest wordt. Hier komt een onderzoekscentrum met ruimte voor 250 asielzoekers, 200 statushouders en 50 spoedzoekers. Deze aantallen zijn flexibel, afhankelijk van de vraag. 

Aan de Elgerweg en de James Wattstraat zijn op dit moment kleine opvanglocaties voor Oekraïners. De Oekraïners die nu nog in hotel Stad en Land en de Rijper Eilanden in De Rijp verblijven kunnen binnenkort verhuizen naar het oude - gele - kantoorpand van Reaal aan de Wognumsebuurt. Het gebouw wordt opgesplitst in appartementen en krijgt op elke verdieping een grote kookunit, gezamenlijke natte ruimten en toiletten. Dit pand kan in tijden van weinig asielzoekers of ontheemden ook worden gebruikt door spoedzoekers. Verder komen er zo’n duizend flexwoningen in de regio voor deze doelgroep. Wethouder Gijsbert van Iterson Scholten: “Er komen in Alkmaar 1.500 woningen bij, waaronder veel sociale huurwoningen. Onze regionale woningzoekers moeten niet de dupe worden van de instroom, maar we willen iedereen een dak en een menswaardig bestaan kunnen bieden.” 

Begeleiden

Statushouders worden goed begeleid om ze zo snel mogelijk onderdeel van de samenleving te maken. Ze krijgen een huisarts en tandarts toegewezen, worden begeleid naar werk en maken kennis met verenigingen. Alkmaar wil met deze werkwijze doorgaan, die volgens wethouder Joël Voordewind. “In Nederland zijn wij de enige plek die dat op deze manier aanpakt; het werkt gewoon goed. Dat werd bevestigd door de staatssecretaris toen hij een bezoek bracht aan Alkmaar.”