Wonen langs het kanaal steeds zichtbaarder

Algemeen
Zo ziet er straks uit langs het Kanaal in Oudorp.
Zo ziet er straks uit langs het Kanaal in Oudorp. (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Wonen langs het Noordhollandsch Kanaal wordt steeds zichtbaarder en concreter. Zo komen langs het Jaagpad 411 koop- en huurappartementen, die vorige week in de verkoop zijn gegaan. In totaal komen er 15.000 woningen langs het kanaal. Wie het eindresultaat wil zien, moet wel even geduld hebben, want de gemeente verwacht dat dit hele project zo’n vijftien jaar in beslag neemt.

Langs het Jaagpad komen 411 koop- en huurappartementen. (Impressie: aangeleverd)

Wonen langs het kanaal met uitzicht op Overdie. (Impressie: aangeleverd)

De woningen langs het Jaagpad zijn onderdeel van deelproject ‘Oudorp’ en bestaat uit fase 1a (228 huurappartementen) en fase 1b (183 koopappartementen). Ook aan de overkant in Overdie komt een grootschalig nieuwbouwproject dat uit 1150 woningen bestaat. Het deelgebied Overdie moet een stoere stad aan het kanaal worden met een haventje. 

Zo ziet deelgebied Overdie er straks uit. (Impressie: aangeleverd)

Ringers

Op Overstad is wonen langs het kanaal het meest zichtbaar. Project Dockside 1 - waar eerst het Kwakelhuis stond -  is bijna klaar en bestaat uit 140 appartementen. Dockside II komt er vlak achter en bestaat uit 45 appartementen. Naast de Ringersfabriek komen straks het hoogste appartementencomplexen van Alkmaar. Er komen twee woontorens van 50 meter hoog, daar tussenin twee gebouwen van 35 meter. BPD Ontwikkeling ontwikkelt 275 woningen naast en achter de fabriek. Voor de vier gebouwen worden drie verschillende architectenbureau’s ingeschakeld: KDRA Architecten uit Alkmaar, Faro uit Lisserbroek en het Amsterdamse bureau Levs. In de oude Ringersfabriek zelf komen 73 appartementen op de verdiepingen en 3 horecaruimten op de begane grond. 

Dockside fase 1 is bijna afgerond. (Foto: Reales)

Zo komen de woontorens naast en achter de Ringersfabriek er uit te zien. (Impressie: aangeleverd)

Buitenvaart is het project op het voormalige terrein van Rijkswaterstaat aan de Kanaaldijk 301. Het nieuwbouwplan ligt direct aan het Noordhollandsch Kanaal en bestaat uit vijf woongebouwen met in totaal 160 appartementen. Deze woningen gaan in het derde kwartaal van dit jaar in de verkoop. Op de begane grond komt een nieuwe horecaplek met terras. Ook het voormalige PEN-dorp wordt ontwikkeld tot woonwijk. In totaal moeten in dit deelgebied Viaanse Molen zo’n 5.400 woningen komen.

Project Buitenvaart bestaat uit vijf woongebouwen met 160 appartementen. (Impressie: aangeleverd)