Boules Bites Bar krijgt toch terrasvergunning

Algemeen
Gemeente heeft geen redenen om vergunning te weigeren.
Gemeente heeft geen redenen om vergunning te weigeren. (Foto: Ketut Subiyanto)

ALKMAAR - Boules Bites Bar aan de Noorderkade 108 in Alkmaar krijgt toch een terrasvergunning, dat maakt het Alkmaarse college bekend. Vorig jaar mei werd de vergunning nog geweigerd, maar na een bezwaarprocedure en hoorzitting is het college tot de conclusie gekomen dat er geen redenen zijn om de terrasvergunning te weigeren. Het gaat om een tijdelijk terrasvergunning tot 1 januari 2024.

Het college concludeert dat het woon- of leefklimaat of de openbare orde in de omgeving van het terras niet op ontoelaatbare manier nadelig wordt beïnvloed. Het college vindt de ligging van het terras in het centrum niet ongebruikelijk en daarnaast is er al een bestaand terras bij Heinde & ver en komt er in de Ringersfabriek horeca met terras. Ook is er nabijgelegen horeca, waaronder Stadstrand De Kade. Ook is er volgens het college voldoende zich op het terras, omdat de gevel van glas is en dus doorzichtig. Het college vindt het daarom verantwoord om net als in de andere gevallen maatwerk toe te passen en af te wijken van het uitgangspunt dat terrassen aansluiten aan de eigen voorgevel geplaatst dienen te worden. Bij Heinde & ver is dit bijvoorbeeld ook niet het geval. 

Wethouder Gijsbert van Iterson Scholten (PvdA) van Ruimtelijke Ordening: “Belangrijkste reden om de oorspronkelijke terras vergunning te weigeren had te maken met de doorstroming van ‘flanerend publiek’ en daarmee de veiligheid van de openbare ruimte op dit deel van het Ringersplein. Daarnaast was sprake van dat er (speel)objecten zouden worden geplaatst. Omdat hier vanaf gezien is, is er meer ruimte op het plein ontstaan. Een pilot met een tijdelijk terras voor de duur van één jaar, met alle voorwaarden die daaraan gesteld worden, kan daarom nu wel worden toegestaan.”