Alkmaar voegt vijf vlagmomenten toe

Algemeen
De Progressvlag is aan de Alkmaarse vlagenmomenten toegevoegd.
De Progressvlag is aan de Alkmaarse vlagenmomenten toegevoegd. (Foto: Markus Spiske)

ALKMAAR - Alkmaar volgt het landelijk vlagprotocol en heeft daar een aantal Alkmaarse vlagmomenten aan toegevoegd. Uit oogpunt van efficiëntie en kostenbesparing wordt alleen vanuit het stadhuis gevlagd.

Het gaat om de vlag van Global Goals op 25 september, de Alkmaarse vlag tijdens Alkmaar Ontzet op 8 oktober en de Progressvlag tijdens Alkmaar Pride, Coming out day en Paarse vrijdag. Ook zal de Nederlandse vlag half stok hangen in Schermer op 11 oktober om de Slag bij Rustenburg te herdenken.

In 2022 zijn tevens verzoeken ingediend voor vlagmomenten waarover nog een besluit moet worden genomen. Zo verzocht de projectorganisatie van het 450 jaar Alkmaar Ontzet om de themavlag dagelijks vanaf het stadhuis te vlaggen tussen 7 februari en 9 oktober. De burgemeester zou graag zien dat er op 24 februari de Okrainse vlag wordt uitgehangen om sympathie voor Oekraine te ondersteunen. Vanuit De Rijp kwam het verzoek om op 9 mei de Europese vlag uit te hangen in het kader van de Dag van Europa en verzocht het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de vlag te hijsen op de Internationale Dag van de Mensenrechten. Het verzoek tot het hijsen van Orange the World vlag voor de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes was in 2021 al goedgekeurd..