Herman van Praag – een leven in bewogen beweging

Algemeen
Herman van Praag (rechts) met zijn vrouw Nelleke.
Herman van Praag (rechts) met zijn vrouw Nelleke. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de Alkmaarse synagoge wordt zondagmiddag 19 februari Herman van Praag geïnterviewd. Psychiater Dan Cohen stelt vragen over zijn leven en zijn baanbrekend werk in de psychiatrie, naar aanleiding van de pas verschenen biografie die Henk Haenen over Praag schreef.

Als Holocaust-overlevende kwam Herman van Praag als vijftienjarige joodse jongen in 1945 met zijn ouders en zus uit het concentratiekamp Theresienstadt naar Nederland terug. “Ik wil iets van mijn leven maken!” houdt Herman zich voor, niet bij de pakken gaan neerzitten. Dat iets wordt veel: welbewust leven, verantwoorde keuzes maken en vooral met hartstocht werken.

Loopbaan

Als hoogleraar ontwikkelt hij gedurende zijn lange loopbaan een nieuwe kijk op de psychiatrie en krijgt hiervoor internationale erkenning als een van de grondleggers van de biologische psychiatrie. Ontwikkeling van medicijnen tegen psychische aandoeningen is met zijn onderzoek onverbrekelijk verbonden. Maar hij verzet zich al snel tegen een zich blindstaren op medicatie. Wat als een van de middelen bedoeld is, naast gesprekken en andere vormen van therapie, is in zijn ogen veel te veel een vanzelfsprekend ‘recept’ geworden. Afstemming van therapie op specifieke behoeften van de patiënt en rekening houden met de individuele omstandigheden zijn voor Van Praag belangrijke uitgangspunten.

Spirituele dimensie

Herman van Praag wijst daarbij gedurig op het belang van erkenning van de spirituele dimensie van het menselijk bestaan, in dagen van voorspoed en in tijden van tegenslag. Zelf heeft hij deze spirituele kant van het leven gevonden in een persoonlijke beleving en interpretatie van het jodendom, maar benadrukt in gesprekken steevast de ruimte om eigen keuzes te kunnen maken in leven en geloof. Vrijheid in velerlei opzicht van het woord staat in zijn hart gegrift.

Aanmelden

Aanmelding vooraf is nodig via info@alkmaarsesynagoge.nl.. Adres van de synagoge is Hofstraat 15-17 te Alkmaar. Kosten: 7.50 euro, inclusief koffie/thee.