Van kilometers klei naar Vroonermeer Noord

Algemeen
Vroonermeer Noord
Vroonermeer Noord (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Zeven jaar lang vormde de centrale bouwkeet in Vroonermeer Noord het epicentrum van de wijk. Vanuit deze keet werd de bouw van woningen en de aanleg van wegen, groen en water aangestuurd. De keet is niet meer nodig en dat betekent dat Alkmaar woonwijk rijker is. 

Naast de wijk van 50 hectare vol woningen kwam er een grote plas van maar liefst 13 hectare. De Vroonerplas, met daarin diverse recreatieve- en natuureilanden, is gelegen in de gemeente Dijk en Waard. Op het grondgebied van de gemeente Alkmaar staan uiteindelijk 734 nieuwe woningen. Het zijn energiezuinige en duurzame woningen aangesloten op het warmtenet van de HVC. 35% van de woningen wordt verhuurd door woningbouwcorporaties Woonwaard en Kennemer Wonen. De meeste koopwoningen zijn gebouwd door projectontwikkelaars. De laatste daarvan worden eind februari 2023 opgeleverd. Op de laatste particuliere kavels wordt in 2023 nog druk gebouwd, maar tegen het eind van het jaar kunnen ook daar de bewoners hun nieuwe huis betrekken. De Alkmaarse wethouder Gijsbert van Iterson Scholten is opgetogen: “Waar in het verleden tuinders hard werkten op hun akkers hebben de afgelopen 7 jaar honderden mensen hard gewerkt om een prachtige woonwijk te bouwen. Dat is gelukt: de Vroonermeer Noord is een groene en duurzame wijk geworden met een goede mix van huur en koopwoningen. Ik feliciteer alle bewoners met hun nieuwe huis en woonplek.”

Kinderopvang

De gemeenten Dijk en Waard en Alkmaar ronden in 2023 de resterende werkzaamheden af, aan de bestrating, de inrichting van de recreatieve eilanden en de aanleg van bruggen. In 2024 gaat ook het integraal kindcentrum met basisschool en kinderopvang open.