Financiële hulp voor theatergroep Oberon

Algemeen
Theatergroep Oberon kan momenteel niet investeren in nieuwe producties.
Theatergroep Oberon kan momenteel niet investeren in nieuwe producties. (Foto: Monica Silvestre)

ALKMAAR - Theatergroep Oberon liep in 2020 en 2021 coronaschade van zo’n 27.500 euro op waardoor de vereniging haar financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Om te voorkomen dat de theatergroep haar activiteiten niet meer kan voortzetten, wil de Gemeente Alkmaar een handje helpen. Zij stelt voor een eenmalige aanvullende subsidie te verlenen ter hoogte van 14.153 euro.

Oberon had vanwege financiële problemen een aanvraag ingediend voor aanvullende subsidie van 5.000 euro. Het Alkmaarse college vindt dat bedrag ontoereikend om de continuïteit van de vereniging te waarborgen. Zonder algemene reserve/spaargeld kan de theatergroep namelijk niet investeren in nieuwe producties en geen eigen inkomsten genereren, zo vindt het college. Daarom stelt zij voor om de aanvullende subsidie te verhogen naar 14.153 euro. De hogere subsidie is gewenst om de vereniging weer toekomstbestendig te maken. 

Het college vindt de hogere subsidie verantwoord omdat de theatergroep voor corona financieel gezond was en voldoende eigen inkomsten had om zelfstandig te kunnen functioneren. Daarbij vindt zij het wenselijk dat de theatergroep blijft bestaan gezien het maatschappelijk en culturele belang van de vereniging voor Alkmaar. De theatergroep wordt gezien als een belangrijke aanbieder op het gebied van jeugdtheater in Alkmaar met kwalitatieve producties van hoog niveau waarmee zij bijdragen aan de talentontwikkeling van de jeugd.

De gemeenteraad zal moeten beslissen of de aanvullende subsidie daadwerkelijk doorgang zal vinden.