Leerlingen Jan Arentsz naar Gambia

Algemeen
Twintig leerlingen van het Jan Arentsz vertrekken naar Gambia.
Twintig leerlingen van het Jan Arentsz vertrekken naar Gambia. (Foto: )

ALKMAAR - Twintig leerlingen van het Jan Arentsz vertrekken woensdag 8 februari naar Gambia voor vrijwilligerswerk. De reis wordt gemaakt in samenwerking met Travel2Learn. De leerlingen die deze week op het vliegtuig stappen, zitten in het laatste jaar voor hun examen havo, vwo en vmbo. Gedurende twee weken zullen zij door verschillende gebieden in Gambia reizen en kennis maken met de lokale bevolking en gebruiken. 

Ze bezoeken scholen, bekijken lokale projecten en gaan vrijwilligerswerk doen. Zo gaan de leerlingen onder meer een leeg terrein omtoveren tot speeltuin voor een kleuterschool. Om de leerlingen daar goed op voor te bereiden hebben ze de afgelopen periode op school samengewerkt aan het ontwerp van de speeltoestellen. Door verschillende bijeenkomsten heeft de groep elkaar alvast leren kennen en informatie gekregen over de reis. De belangstelling voor het project was enorm. In totaal hadden bijna zeventig leerlingen zich aangemeld via een motivatiebrief, waarvan twintig daadwerkelijk mee op reis gaan. Daar moesten ze wel wat voor doen. De deelnemers hebben namelijk zelf geld ingezameld om de reis te bekostigen, met een minimumbedrag van 1.800 euro. Dat is bij iedereen gelukt.  Initiatiefnemer en begeleider Joshua Dekker (docent Aardrijkskunde): “Ontzettend gaaf dat we deze reis weer kunnen maken. Ik ben echt trots op onze leerlingen, want zij zijn op allerlei creatieve manieren aan de slag gegaan om het bedrag bij elkaar te krijgen. De één zet een crowdfundingsactie in, maar er worden ook klusjes gedaan in en buiten de school. Op de markt staan, koekjes bakken, tulpen verkopen, je ziet alles voorbij komen. Echt mooi om te zien hoe vindingrijk de leerlingen zijn!”

Leerlingen gaan onder meer een leeg terrein omtoveren tot speeltuin voor een kleuterschool. (Foto: aangeleverd) 

Back-to-basics

Door de organisatie van dit soort reizen ontdekken de kinderen andere werelden en gaan ze echt ‘back-to-basic’. Telefoons worden ingeleverd, ze leren rekening te houden met andere gebruiken en vooral: leven twee weken zonder hun familie. Vanuit het Jan Arentsz gaan drie begeleiders mee. Zij houden het thuisfront op de hoogte via Instagram: janarentszgambia/