’Night of the Alcmaer Proms’ met 45.000 bezoekers en 4500 drones

Algemeen
Rob Boerlage ondertekent in het bij zijn van Victorientje het subsidiecontract
Rob Boerlage ondertekent in het bij zijn van Victorientje het subsidiecontract (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR - ’Night of the Alcmaer Proms’ is een van de topprojecten tijdens het jubileumjaar Alkmaar Ontzet. Het wordt een muzikale reis door de tijd voor 45.000 bezoekers. De avond wordt afgesloten met een indrukwekkende drone-show. Initiatiefnemer Rob Boerlage van de 8 october Vereeniging is enthousiast. “Die lichtshow met drones moet een spectaculair gezicht zijn, waarbij sommigen zelfs spontaan beginnen te huilen”. Het is het grootste project voor het jubileumjaar van Alkmaar Ontzet en krijgt een subsidie van 100.000 euro. Voor drie andere grote evenementen (Jungle in the Sky, Met eigen Ogen en Vrij van Verzet)  is 50.000 euro subsidie beschikbaar. Dinsdagmiddag werden de subsidiecontracten getekend voor de vier grote projecten en werd meteen een toelichting gegeven over de plannen. 

Muziekspektakel met onder meer Vulcano, Angela Groothuizen en Karin Bloemen sluit af met drone-show

“We hebben Gerard Joling en andere artiesten benaderd; er komen nog meer mooie namen naar Alkmaar, maar het is nog even afwachten wie definitief komt”, zegt Boerlage. “Als locatie hebben we de drafbaan op het oog, daar kunnen we voldoende mensen kwijt. Maar alles heeft te maken met veiligheid; kan en mag het. Alternatieven zijn het grote parkeerterrein bij AZ en het evenemententerrein. Het evenement wordt afgesloten met een drone-show. Dat wordt fantastisch. We zetten in op 4500 drones; dan weet je echt niet wat je ziet. Maar alles is afhankelijk van financiën. Anders schalen we af naar een kleiner aantal.”

Met eigen Ogen

‘Met eigen Ogen’ is een project van Mirella Doss en Els Schipper. “Het is een route door een aantal monumentale ruimte van het stadhuis”, zegt Mirella. “Mensen krijgen een koptelefoon op en de stem van een bekende Nederlander neemt ze mee langs een aantal schilderijen uit het Stedelijk Museum. Onderweg zijn er lichteffecten en projecties; het wordt een visueel spektakel dat bezoekers van het verleden naar het heden brengt.” 

Mirella Doss aan het woord over ‘Met eigen Ogen’ (Foto: Rodi Media)

Positief verbindend festival

De overige twee voorstellingen zijn Jungle in the Sky en Vrij van Verzet. Begin september komt ‘Jungle in the Sky’ in een aantal Alkmaarse woonwijken naar de mensen toe. De voorstelling met muziek, dans en circuselementen zoals reuzenpoppen heeft als doel de saamhorigheid tussen inwoners te vergroten. Het project ‘Vrij van Verzet’ wordt tussen 18 september en 8 oktober uitgevoerd op de kasteelresten aan de Munnikenweg in de Oudorperpolder. De voorstelling is een tragikomedie over de pasverworven vrijheid na het beleg en het Ontzet in 1573. Het theatergezelschap gebruikt daarbij een theatervorm die vooral ook jongeren aantrekt en betrekt scholen bij de productie.

Het project Jungle in the Sky.

Burgemeester Anja Schouten heeft er zin in: “Het wordt een fantastisch jaar, waarin we heel veel te vieren hebben, maar waarin we ook vertellen ook ook het verhaal van Alkmaar Ontzet.’’ Meer informatie: www.alkmaarontzet450jaar.nl

Burgemeester Anja Schouten kijkt uit naar Alkmaar Ontzet 450 jaar. (Foto: Rodi Media)