Theaterhit ‘Laura H’ in De Vest

Algemeen
Theaterhit Laura H van Theater Oostpool
Theaterhit Laura H van Theater Oostpool (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Bestseller over Laura H is van Theater Oostpool is woensdag 19 april als toneelversie te zien in Theater De Vest. 

De voorstelling ging in 2020 in première, speelde in 2021 op het Nederlands Theater Festival en ontving lovende recensies. Wegens de lockdown heeft deze voorstelling nog maar in weinig theaters gespeeld; nu krijgt iedereen de gelegenheid te komen kijken. Toen in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapte, raakte iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Rueb verkocht meer dan 20.000 exemplaren van zijn boek. De acteurs in de voorstelling zijn Selin Akkulak (Laura H) en Tim Olivier Somer (Thomas Rueb).

Discussie

Toen in 2019 de voorstelling Laura H. aangekondigd werd door de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb ontstond een verhitte discussie die niemand ongemoeid liet. Deze discussie leek niet gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen. De voorstelling werd veelvuldig besproken en ontving een sterrenregen in de landelijke kranten. “Is de dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers van Laura H. maar zeggen”, schreef De Volkskrant.

Tickets reserveren via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa .