Steenbreek houdt najaarsactie voor groenere tuinen

Algemeen
Vraag een gratis plantenpakket aan.
Vraag een gratis plantenpakket aan. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Steenbreek Alkmaar organiseert dit najaar een actie voor groenere tuinen. Zoek een buurtgenoot of vriend in Alkmaar die ook de tuin wil vergroenen. Haal gezamenlijk uit beide tuinen minimaal 10 tegels (van omgerekend 30x30 cm) en vraag een gratis plantenpakket aan. In een pakket zitten 2 bloeiende struiken en 2 zakjes bloembollen met een plantinstructie. Vul het aanvraagformulier in op www.hortusalkmaar.nl/steenbreek. Dit kan tot en met 11 oktober. Op=op.

Aanplanten in deze periode heeft namelijk vele voordelen. Maar welke dan precies?

1. Voorsprong op de lente 

Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. Je doet jezelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.

2. Minder waterverspilling

In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. 

3. Planten zijn klaar voor de winterslaap 

Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, en ze komen in het voorjaar extra sterk terug.

4. Herfstbloei voor biodiversiteit 

Ook in het najaar kan een tuin er mooi uitzien. Sommige planten bloeien prachtig in deze periode, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor veel insecten. 

5. Klimaatverandering 

Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe, kwetsbare aanplant in het voorjaar is dat niet zo gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. 

6. Prachtige nazomermaanden 

Gelukkig zijn september en oktober tegenwoordig vaak prachtige nazomermaanden waarin je ook heerlijk buiten in de tuin bezig kunt zijn!

Afbeelding