Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Lezing “Waar Komen Wij Vandaan?

vrijdag 27 mei 2022 20:00

Lezing “Waar Komen Wij Vandaan.”

ALKMAAR - Op vrijdag 27 mei 2022 wordt door de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius om 20.00 uur in wijkcentrum “Overdie”, van Maerlantstraat 8 in Alkmaar een lezing georganiseerd over “Waar Komen Wij Vandaan?” door prof. dr. Ewine van Dishoeck, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden.

“Waar komen we vandaan?” Is er leven mogelijk elders in het heelal? Dankzij nieuwe krachtige telescopen kunnen astronomen deze oeroude vragen nu eindelijk te lijf gaan. Nieuwe sterren en planeten worden geboren in de koude ijle ruimte tussen de sterren. Lijken deze “nieuwe werelden” op ons eigen zonnestelsel of zijn ze heel anders?  Wat is de chemische samenstelling van het materiaal (water, organische verbindingen) waaruit planeten worden gevormd?  En wat gaat de nieuwe James Webb telescoop ons leren?

ALMA telescopen gebruikt voor het onderzoek

Prof. dr. Ewine F. van Dishoeck promoveerde in 1984 cum laude aan de Universiteit Leiden. Daarna was zij verbonden aan Harvard University, Princeton University en California Institute of Technology in de Verenigde Staten. Vanaf 1990 is zij terug bij de Sterrewacht van de Universiteit Leiden, waar zij in 1995 tot hoogleraar Moleculaire Astrofysica benoemd werd. Haar werk heeft als focus de astrochemische evolutie tijdens planeet- en stervorming. Zij is wereldwijd bekend als vooraanstaand wetenschapper en bekleedde veel internationale functies zoals president van de Internationale Astronomische Unie. Meer informatie en tickets op www.metius.nl. 

Locatie