Afbeelding

Keti Koti centraal in Alkmaar

woensdag 29 juni 2022 12:00 t/m 17:30

Na honderden jaren de slavernij in de Nederlandse koloniën werd dit op 1 juli 1863 officieel afgeschaft. Dit wordt herdacht en gevierd op 1 juli tijdens Keti Koti: ‘verbreek de ketenen’. In Alkmaar en Hoorn organiseren Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN, Wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar en Stichting Netwerk in Hoorn, verschillende Keti Koti-activiteiten.

Mare Nostrum trapt dinsdag 28 juni af met een interactieve voorlichting voor iedereen die meer wil weten van onze koloniale geschiedenis. De voorlichting wordt gegeven door Kenneth Renfrum van Stichting Kinderherdenking & Slavernij-educatie. Op woensdag 29 juni is het van 12.00 tot 17.30 uur feest in wijkcentrum De Cogge in Hoorn Kersenboogerd. Jongerenwerkers van Stichting Netwerk hebben een fantastische viering op poten gezet met een tentoonstelling, maaltijddialoog, spreker, film en muziekband. In wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar maken ze diezelfde woensdagmiddag Vrijheidsvogels met Kidsfun (4 t/m 12 jaar, van 15.00 tot 16.00 uur).

Dialoogmaaltijd

Vrijdag 1 juli is er een dialoogmaaltijd, waar aan de hand van een aantal vragen met het thema ‘Kleur bekennen, hoe doe je dat?’ (van Stichting Keti Koti Dialoogtafel) mensen met elkaar in gesprek en in verbinding komen. Deze avond begint om 19.00 uur en vindt ook plaats in wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar.  Bezoekers zijn welkom, meer informatie op www.art1nhn.nl/keti-koti.. De nationale herdenking en viering op 1 juli vindt plaats in het Amsterdamse Oosterpark.  In het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem wordt een tentoonstelling geopend, mede over de geschiedenis van het provinciehuis zelf. De tentoonstelling is gedurende drie maanden te bezoeken. In de avond is ook daar een Keti Koti dialoogtafel.

-

Locatie