Piet van der Kruit.
Piet van der Kruit. (Foto: aangeleverd)

Metius-lezing over Jan Hendrik Oort

vrijdag 30 september 2022 20:00 tot 22:00

ALKMAAR - De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius houdt op vrijdag 30 september een lezing in wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’, van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.

Prof. dr. Piet van der Kruit houdt van 20.00 tot 22.00 uur de lezing ‘Jan Hendrik Oort: Meester van ons Melkwegstelsel’. Jan Hendrik Oort (1900--1992) was een reus onder de astronomen van de twintigste eeuw. Zijn studie in Groningen bij zijn `groote leermeester’ Kapteyn bracht hem op het terrein van de statistische astronomie en de dynamica van het Melkwegstelsel. De bestudering van sterren met hoge snelheid leidde tot zijn ontdekking van de Melkwegrotatie en de Oort-constanten. Oort was daarnaast de grondlegger van radiotelescopen in Kootwijk, Dwingeloo en Westerbork en speelde een essentiële rol bij de totstandkoming van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO).

Piet van der Kruit (Schiedam 1944) studeerde sterrenkunde in Leiden en promoveerde in 1971 bij prof. Oort. Na enkele jaren bij Palomar Observatory in de VS vestigde hij zich in Groningen, en is nu eervol Jacobus C. Kapteyn hoogleraar (emeritus) bij het Kapteyn Instituut.