Afbeelding
(Foto: )

Persbericht Lezing Alkmaars Historisch Café - Duitse bunker uit WOII - Van verbindingscentrum tot museum ‘40-‘45

woensdag 17 april 2024 20:00

Historisch Café over bunkers 

ALKMAAR - Het Alkmaar Historisch Café gaat woensdagavond 17 april over bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, specifiek over de bunker aan de Harddraverslaan in de Alkmaarder Hout. Deze bunker werd tijdens de oorlog bemand door een troep van zes soldaten met als taak het telefoonnetwerk in Alkmaar en omstreken te onderhouden. De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en start om 20.00 uur. 

Alkmaar was in de oorlog een knooppunt van wegen, waterwegen, en spoorwegen in de Kop van Noord-Holland. En datzelfde gold voor het telefoonverkeer. Alle telefoonverkeer vanuit Den Helder, Schagen en Hoorn liep via Alkmaar naar Haarlem en Amsterdam. De bunker aan de Harddraverslaan is, samen met de bunker onder de molen van Piet, een onderdeel van de Atlantikwall. 

Museum

Sinds 2017 is de bunker in beheer van de stichting Alkmaar ‘40-‘45, die er een museum van maakte. Doel van de stichting is het verhaal te vertellen van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van wisselende exposities in de bunker, maar ook via publicaties op Facebook en op de website van de stichting. Eric van Dijk vertelt tijdens de lezing over de functie van de bunker van toen maar ook van nu. Zo komen onderwerpen aan bod als de bunkerbouw in het algemeen en de verdediging van Alkmaar in WOII. De huidige functie als museum ’40-’45 wordt geïllustreerd aan de hand van de verschillende exposities en activiteiten die de stichting inmiddels organiseerde.

Belangstellenden zijn woensdagavond 17 april welkom in de bibliotheek aan Gasthuisstraat 2. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via www.bknw.nl/agenda