Leven als een god in... Spanje!

Alkmaar Ontzet
Kim de Boer en Hans Bezembinder vierden Alkmaar Ontzet in het Spaanse Jávea.
Kim de Boer en Hans Bezembinder vierden Alkmaar Ontzet in het Spaanse Jávea. (Foto: aangeleverd)

JAVEA/ALKMAAR -  Hans Bezembinder, dé horecatycoon van Alkmaar, woont alweer vier jaar in Spanje. De grondlegger van onder meer Stadskaffee Laurens en eerder De Notaris, Proeflokaal De Boom en Hofman runt een hotel én restaurant in het Spaanse Jávea. Het leven is goed onder de Spaanse zon.

“Ja man, het is heerlijk hier!”, zegt Hans, met gevoel voor understatement. “We wonen fulltime in Spanje. Toen mijn broer, zus én moeder in twee jaar tijd overleden, zijn we hierheen verhuisd. In het begin kwamen we nog regelmatig in Nederland, maar dat gebeurt steeds minder. Het leven is goed hier. De zaken gaan ook goed en binnenkort openen we ons tweede restaurant en hebben inmiddels alweer dertig ‘man’ personeel. Je gaat hier 25 jaar terug in de tijd en dat was misschien wel de mooiste tijd van mijn carrière. Hier willen ze nog hard werken en schuwen acht à negen uur per dag niet, terwijl het personeel in Nederland vier tot zes uur wel genoeg vindt. Wat ik mis aan Nederland? Eigenlijk heel weinig, als ik eerlijk ben. Het leven is relaxed hier, veel minder stress en veel minder gezeur. Maar mijn leven van nu heb ik écht te danken aan de prachtige jaren in Alkmaar. Tegenwoordig is het zó lastig om nu een horecazaak in Nederland te runnen. Na corona is er bijvoorbeeld zo veel veranderd qua regelgeving voor personeel. Zie daar maar eens mee te dealen. Wat dat betreft heb ik niets dan respect voor mijn dochter Maud die samen met Niels het Stadskaffee in Alkmaar runt.”

Ontzet áltijd vieren

Jarenlang was Alkmaar Ontzet een van de horeca hoogtepunten van het jaar voor Hans. “Vooral voor de omzet, haha. Ontzet is voor de horeca natuurlijk een topdag. Het is ook gewoon een fantastische traditie die nooit verloren mag gaan. We vierden het vorig jaar ook hier, met Alkmaarse sjaals en vlaggen. Die had de 8 October Vereeniging opgestuurd. We hadden Kim de Boer uitgenodigd voor een optreden. Zo vierden we de overwinning op de Spanjaarden, in het hol van de leeuw! Superleuk. Voor ons is het natuurlijk een feestdag die heel wat voorstelt, maar Spanjaarden hebben geen idee hoor. Ze weten er niets van. Toch is het een traditie die nooit verloren mag gaan. Alkmaar mag echt trots zijn op zo’n evenement. Altijd blijven vieren dus!”