Denk en doe mee met Alkmaar Ontzet 450 jaar

Cultuur
Denk mee over de programmering van Alkmaar Ontzet 450 jaar.
Denk mee over de programmering van Alkmaar Ontzet 450 jaar. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - 8 oktober 2023 vieren we 450 jaar Alkmaar Ontzet. Om dat groots te vieren is er budget vrijgemaakt voor programmering bedacht door alle inwoners van Alkmaar. Een gigantisch historisch feest zoals Kaeskoppenstad of een Alkmaar Ontzet bingo in het buurthuis, je kunt jouw idee voor het herdenken en vieren van Alkmaar Ontzet 450 jaar nu indienen.

Een heel jaar lang wordt Alkmaar gevuld met projecten en plannen die door Alkmaarders zelf bedacht en uitgevoerd worden. Ondersteuning hierbij komt van Gemeente Alkmaar in de vorm van subsidieverstrekking voor kleine initiatieven. Hulp bij het opzetten en uitvoeren van plannen wordt gegeven door het projectteam dat namens de gemeente het programmamanagement op zich heeft genomen.

Per initiatief kan € 250 tot € 5.000 worden aangevraagd door inwoners, verenigingen, stichtingen, instellingen, ondernemers, scholen en clubs. Professionele organisatoren kunnen meedoen met de open inschrijving voor grote publieksevenementen. Deze events voor een groot publiek zijn de hoogtepunten van het jaarprogramma. Hiervoor heeft de gemeenteraad maximaal € 150.000,- beschikbaar gesteld. Ook is er € 100.000,- beschikbaar voor één groot evenement met (inter)nationale allure passend binnen het thema ‘Alkmaar Ontzet 450 jaar’ en voor een breed publiek toegankelijk.

De 4 V’s

Denk voor te realiseren plannen aan ideeën voor elke groep bewoners, oud of jong, in alle buurten en dorpen van Alkmaar en zelfs gemeente breed. Geslaagde ideeën sluiten aan bij één van de 4 V’s, de 4 kernwaarden van Alkmaar Ontzet 450 jaar: Verdieping, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Andere voorbeelden zijn een herdenkingsmoment dat terugblikt op de historie van Alkmaar Ontzet, een groot feest voor alle middelbare scholieren of een bijzonder concept dat zich richt op de toekomst van Alkmaar.

Ideeën indienen

Kijk voor alle informatie over zowel grote als kleine initiatieven op www.alkmaarontzet450jaar.nl. Voor grote publieksevenementen melden organisatoren zich aan vóór 28 oktober. Inwoners, verenigingen, stichtingen, instellingen, ondernemers, scholen en clubs kunnen hun ideeën voor feestelijke initiatieven indienen. 

“Ik nodig alle Alkmaarders uit een bijdrage te leveren aan het jaarprogramma. Zo maken we er samen een onvergetelijk jubileumjaar van,” aldus Burgemeester Anja Schouten.