Nieuwe bomen voor historische spiegelvijver landgoed Nijenburg

Cultuur
Tulpenboom, Hollandse linde, amberboom en een rode beuk zijn geplant bij landgoed Nijenburg.
Tulpenboom, Hollandse linde, amberboom en een rode beuk zijn geplant bij landgoed Nijenburg. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - Woensdag 7 december heeft Natuurmonumenten nieuwe bomen laten planten bij de spiegelvijver bij Huis Nijenburg op landgoed Nijenburg. De bomen dienen als vervanging van de bomen die rond de Spiegelvijver waren weggevallen door storm of ziekte. De nieuwe bomen die bij de vijver zijn geplant zijn tulpenboom, Hollandse linde, amberboom en een rode beuk, die gespiegeld rondom de vijver staan. Deze soorten waren veel te zien bij landgoederen in de 19e eeuw en passen dus prima op deze plek. De bomen krijgen alle ruimte om vol en mooi uit te groeien.

Veel bomen op Nijenburg, zoals ook bomen van de zichtas en verschillende lanen, zijn aangeplant in de negentiende eeuw toen de Engelse landschapsstijl in zwang kwam. Deze bomen zijn nu vaak aan het einde van hun levensduur. Waar de veiligheid niet in het geding is blijven de bomen staan en kunnen ze rustig aftakelen. Op andere plekken worden ze weggehaald en worden de gaten weer opgevuld met nieuwe bomen, om de cultuur historische elementen te behouden.

Historische beeld in stand houden

Het hele landgoed Nijenburg, met gebouwen, tuinen, bossen en weilanden, is een rijksmonument, onder andere omdat het nog steeds zo’n compleet landgoed is. De ligging van het landgoed op de strandwal, met het bos en de polders daarlangs, is heel bijzonder. Het is een van de weinige landgoederen dat nog zo compleet is: landhuis, tuinen, bossen, graslanden en boerderijen vormen nog steeds een eenheid. Natuurmonumenten wil die eenheid én het historische beeld in stand houden dan wel terug brengen. 


Huis Nijenburg is een landgoed tussen Alkmaar en Heiloo aan de Kennemerstraatweg. - Aangeleverd

Natuurmonumenten heeft daarom in tussen 2008 en 2015 de historische aanleg van parkbos en tuinen hersteld. De Kattenberg is hersteld, waarbij de monumentale linde bovenop de berg een goede snoeibeurt kreeg. In het Engelse Werk of het Deelens bosje zijn de slingerende paden en de Comédie hersteld en in het Franse Werk de lanen. De tuinpleinen voor het huis zijn ingeplant met struiken volgens het oorspronkelijke plan. Natuurmonumenten herstelt het landgoed stap voor stap in zijn oude glorie en wacht steeds zolang met ingrijpen tot het echt niet langer wachten. Ook de komende jaren zet Natuurmonumenten zich in voor het behoud en de versterking van de cultuurhistorie, de natuur en de recreatieve mogelijkheden van Nijenburg.