Dik duizend portretten van Alkmaarders

Cultuur
Fotograaf Rick Akkerman zette ruim 1100 Alkmaarders op de foto.
Fotograaf Rick Akkerman zette ruim 1100 Alkmaarders op de foto. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De afsluitende expositie van Thuisblijvers in de Grote Kerk wordt 1 april in aanwezigheid van burgemeester Anja Schouten geopend. De 1100 foto’s zijn van Rick Akkerman. 

Thuisblijvers is een project van fotograaf Rick Akkerman die met zijn mobiele fotostudio -  ook wel de Thuisblijvers-bus genoemd - door Alkmaar reed. Hij wilde in drie maanden tijd 1% van de Alkmaarse bevolking op de foto zetten. Rick is fotograaf, met een voorliefde voor indringende portretten, zoals al te zien was bij zijn exposities Gelukzoekers en OOGcontact over vluchtelingen in de stad. Ook deze serie portretten komt voort uit een groter verhaal, en is eigenlijk niet los te zien van de tijd waarin we nu leven na corona. De opluchting, na ruim 2 jaar met maatregelen, om weer samen te mogen komen, nieuwe mensen te ontmoeten en het gezellig te maken; Thuisblijvers is een project dat laat zien hoe bijzonder het alledaagse kan zijn. De hele zomer reed de Thuisblijvers-bus met fotograaf Rick en verhalenvangers Elke de Graaff, Reineke Jonker en Lisa Templon door de stad. Ook de dorpen zoals Graft, de Rijp, Schermer en Marken-binnen werden niet vergeten.

De mobiele fotostudio van fotograaf Rick Akkerman. (Foto: Rick Akkerman)

Overal waar de Thuisblijvers-crew neerstreek, bouwden ze een huiskamer in de openlucht op. Op een plein, naast een winkel of soms middel op de stoep. “We hebben wel 1000 kopjes koffie en thee geschonken” zegt verhalenvanger Lisa Templon. “De gesprekken die gevoerd werden, gingen over van alles. Over waarom mensen hier wonen, wie ze zijn en welke bijzondere dingen er in deze straat zijn gebeurd. Juist het alledaagse leidt vaak tot de mooiste gesprekken.” 

Tijdens de opening op 1 april vindt er een  Thuisblijvers-talkshow plaats met verschillende Alkmaarse gasten en kan men de documentaire over het project bekijken. Van 1 april tot en met 2 juni zijn alle 1100 portretten te zien in de Grote Kerk. 

 Meer informatie op www.thuisblijvers.com

De mobiele fotostudio reed drie maanden door Alkmaar.