Opening expositie Peter Franssen

Cultuur
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Peter Franssen was in 2022 één van de vijf genomineerde grafici voor de tweede Ysbrand Grafiekprijs. Hij werd uitgenodigd om zijn werk te komen presenteren voor de jury in het Grafisch Atelier Alkmaar. Nu heeft hij een expositie in Alkmaar van 11 juni tot en met 18 juli. De opening is om 16:00 uur en wordt verricht door wethouder van cultuur Anjo van de Ven.

Er was slechts één prijs uit te reiken voor de Ysbrand Grafiekprijs en deze ging naar Cisca Poldervaart. De overige vier kunstenaars mogen hun werk tentoonstellen in de galerie. Peter Franssen is één van hen. Over Franssen zei de jury: “Peter Franssen toonde een groot aantal klein formaat etsen, met veel precisie en perfectie gemaakt, waarbij sfeer en licht/schaduw een belangrijke rol spelen”.

Over zijn werk

“Mijn werk bestaat voor mij uit verhalen over de dingen die ik doe en die mij raken. Die verhalen vertel ik er meestal niet expliciet bij, omdat ik vind dat iedereen haar eigen verhaal bij het beeld moet kunnen maken. Het beeld op zich staat dus centraal. Schoonheid is hierin zeker geen onbelangrijk begrip. Ik wil de kijker inspireren, raken. Een mooi beeld doet dat omdat het tegen de tegenwoordige tijdsgeest ingaat en zo een statement tegen alle lelijkheid vormt.

De drijfveer daarachter is niet alleen idealisme, het is ook het nuchtere feit dat de beelden in mijn hoofd er hoe dan ook uit moeten. Er is niets vrijblijvends aan. Het maken van beelden is mijn passie, een uitlaatklep, de mogelijkheid om wat er in mijn hoofd zit te kunnen laten zien. Het is spanning maar ook rust. Ik ben me er van bewust dat ik met dit ‘moeten’ in een lange traditie sta die zo oud is als de mensheid zelf.

Uiteindelijk bestaat mijn beeldende beroep uit die twee factoren: het proces van het maken en het raken van mensen. Ik beschouw dat niet als een concept, maar als een tijdloze motivatie vanuit de mens die er altijd al was en ook altijd zal zijn”.

Het Grafisch Atelier Alkmaar is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur.