Schrijver Jack de Feyter: ‘Ik wilde een vergeten straat tot leven wekken’

Cultuur
Schrijver Jack de Feyter ín de Achterstraat. Deze straat én de Koningsstraat op de achtergrond, zijn het decor van zijn boeken.
Schrijver Jack de Feyter ín de Achterstraat. Deze straat én de Koningsstraat op de achtergrond, zijn het decor van zijn boeken. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Jack de Feyter (79) presenteerde 6 juli zijn nieuwste boek Koningshof, het tweede deel in de trilogie De Buurt over Alkmaar. “Ik wilde een vergeten en onbeduidende straat zoals de Achterstraat tot leven wekken, de mensen beschrijven”, vertelt de Alkmaarder. “Dat is de hele tijd mijn doel geweest tijdens het schrijven van de trilogie.”

Door Roxanne Borgman

Jarenlang hadden Jack en zijn vrouw een wijnwinkel in de Achterstraat. Na het verkopen van de winkel volgde een ‘schrijfwoede’ die resulteerde in diverse romans over Alkmaar. De ervaringen die Jack had opgedaan als ondernemer kwamen goed van pas. “De personages in mijn boeken zijn gebaseerd op de mensen die ik tegenkwam tijdens mijn jaren als winkelier. Ook de scènes van de wijnliefhebbers rond de ton bij de wijnwinkel in de Achterstraat zijn uit het echte leven gegrepen.” De columns die het personage Wijnman publiceert in een huis-aan-huis-blad zijn echte columns die Jack in het verleden voor Rodi schreef. “Je zou kunnen zeggen dat ik Wijnman ben, maar eigenlijk ook weer niet. Als schrijver stop je altijd wel autobiografische elementen in je boek. Het meeste is gewoon verzonnen.”

Na een goede ontvangst van zijn eerste boek De Achterstraat kreeg Jack de smaak te pakken. “Ik was op stoom en wilde doorgaan met dezelfde thema’s, maar dan ook met nieuwe personages.” Jack baalt soms wel eens dat hij een lange tussenstop heeft genomen in het schrijven. In de jaren zeventig kwam zijn debuut uit bij Uitgeverij Contact. “Als ik dan was blijven schrijven… Tja. Er kwamen gewoon andere dingen op mijn pad: die wijnwinkel, verbouwing van ons huis van Kaaspakhuis tot woning. Ik schreef wel in mijn dagboek en ik schreef columns, maar een nieuwe roman kwam pas later.” De trilogie is inmiddels af. “Het laatste deel heet Buurtgenoten, maar daar mogen jullie nog even op wachten!”.

Jacks nieuwste boek Koningshof is los te lezen van het eerste deel De Achterstraat. De boeken zijn te bestellen via de (lokale) boekhandel. 

Meer informatie via www.nul72.nl.