Kinderen de Blauwe Boom imiteren kunstenaars uit de straat

Cultuur
Kinderen van de Kidsclub maken schilderijen bij Activiteitencentrum de Blauwe Boom.
Kinderen van de Kidsclub maken schilderijen bij Activiteitencentrum de Blauwe Boom. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Bart van der Leck, Mondriaan, Van Gogh, El Greco, Toorop, zomaar wat namen van kunstenaars die op de straatnaambordjes pronken rondom Activiteitencentrum de Blauwe Boom in Hoefplan. Een poging doen om het werk van grote namen te evenaren vergt lef, maar dat hebben de kinderen van de Kidsclub wel. Druk in de weer met verf, kwasten en fotolijsten maken ze zich klaar voor de opening van de expositie op zaterdag 23 september.

Door Roxanne Borgman

De expositie was niet zomaar een idee. Teresa van de Loo, secretaris van vereniging de Blauwe Boom, wilde iets bijzonders doen voor de viering van hun tweede lustrum. En wat is er leuker dan de Kidsclub, die inmiddels ook alweer 7 jaar bestaat, de eer te geven om te shinen tijdens de viering?

Straatnamen

Samen met de kinderen zocht activiteitenbegeleider Bianca Laan, of ook wel juf Bianca, zoals de kinderen haar noemen, naar werken die bij hen pasten. “Al onze kinderen komen uit de buurt, dus ze wonen in een kunstenaarsstraat”, vertelt Bianca, “maar wie was die kunstenaar? Wanneer leefde hij, want het zijn toch vaak allemaal mannen, en hoe zagen zijn werken eruit?” Op die manier leerden de kinderen meer over hun straat. “Een leuk cultureel idee, maar het is allemaal niet zo diepgaand, hoor. De kinderen zijn vooral bezig met tekenen en schilderen, niet met de kunstenaar.”

Vluchtelingen

Toch wil Bianca het creatieve karakter van de Kidsclub ook weer niet bagatelliseren. “Het lijkt allemaal heel eenvoudig. Een beetje tekenen, schilderen en inkleuren. We knutselen ook regelmatig, maar voor sommige kinderen, met name vluchtelingenkinderen die uit het AZC komen, is dat echt nieuw.” 

‘Voor de kinderen uit het AZC is knutselen echt nieuw’

Knippen, plakken, kleuren, lekker bezig zijn met de handen, niet iedereen leert dat thuis of op school. “We krijgen kinderen van zes jaar die eigenlijk al in groep drie zitten, die dan voor het eerst met kralen een ketting rijgen of een spinnenweb maken met satéstokjes en woldraad”. Het leuke, vindt Bianca, is dat de kinderen bij de Kidsclub elkaar helpen en ook van elkaar kunnen leren. “De leeftijdsgroep varieert van ongeveer 5 á 6 jaar tot 12, en ze nemen vaak hun broertjes en zusjes mee. Soms zit je hier dan echt met een schoolklas van 25 kinderen.”

Laatste loodjes

Eva (11) en Noelle (6) zijn nog druk bezig met de laatste loodjes. Het is toch een beetje spannend dat iedereen straks naar je werk gaat kijken. Maar dat spannende gevoel is vooral een leuk gevoel, vindt Eva. Ze heeft het schilderij De kat van Bart van der Leck samen met haar zusje Peri (7) gemaakt, en dat lijkt best goed op het origineel, vindt zij, dus ze is helemaal niet zenuwachtig. Ambities om kunstenaar te worden zoals Bart van der Leck heeft ze niet. “Het is gewoon leuk om te doen!” Dat vindt Noelle ook en ze gaat druk verder met schilderen.

Opening door wethouder

De expositie van de Bart van der Leckjes en Mondriaantjes in spe wordt geopend door wethouder van cultuur Anjo van de Ven (OPA) op zaterdag 23 september om 10.30 uur bij Activiteitencentrum de Blauwe Boom aan de Bart van der Leckstraat 1.

Iedereen is welkom. “De werken zijn niet te koop”, zegt Bianca, “maar wie weet, voor een goede prijs veranderen de kinderen misschien wel van gedachten!”