Groots Alkmaar TV in december: Erfgoed

Cultuur
Presentator Hugo Koeman praat aan de stamptafel met Jan Pilkes, Jos Meijer en Joop Krul.
Presentator Hugo Koeman praat aan de stamptafel met Jan Pilkes, Jos Meijer en Joop Krul. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Voor de decemberaflevering van Groots Alkmaar werd het Groots Alkmaar TV-team gastvrij ontvangen in het oude Raadhuis van Grootschermer. Bekijk deze aflevering van Groots Alkmaar TV vanaf 1 december op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Of kijk via www.grootsalkmaar.nl. 

Presentator Hugo Koeman wordt bijgepraat over heden en verleden van het Raadhuis door André Piël, de voorzitter van de stichting die het Raadhuis beheert. Hans Mathot bezoekt de bijna 160-jarige Alkmaarse Uitgeverij Kluitman en praat met Piero Stanco over klassieke kinderboeken uit de jeugd van senioren zoals Dik Trom en Pietje Bel. 

Intussen heeft Hugo plaatsgenomen aan de stamtafel van Café-Restaurant Het Genot van Grootschermer samen met dorpsgenoten Jan Pilkes, Joop Krul en Jos Meijer. Zij hebben een enorme verzameling anekdotes over bewoners en gebeurtenissen in het heden en verleden van hun dorp. 

Theo Vries duikt in de geschiedenis van de Noordschermer en de kerken van Grootschermer. Marie-France Colin, van stichting Dorpskerk Grootschermer en Cor Jonker vertellen over de huidige renovatie. Hans Mathot filmde het Onzichtbaar Monument van Cora Vries. Aan de oude Raadstafel gaat Tineke Feijen in gesprek met Rika van Eenennaam van het Raadhuis en Ellen van Schravendijk van Podium onder de Toren. Centraal staat de vraag: in hoeverre is in deze tijd het erfgoed nog verweven met de dorpsgemeenschap en hoe je dat levend houdt.

In de Minuut Van nodigt Dirk Plugboer van knikkerclub De Vrolijke Stuiter mensen uit om mee te doen en roept Merel Leene iedereen op om zich aan te sluiten bij het maandelijkse Klimaat Alarm.