Levenslang in de Toren: een boek met een boodschap tot verbinding

Cultuur
Roxanne Borgman overhandigt het eerste boek van 'Levenslang in de Toren' aan burgemeester Anja Schouten.
Roxanne Borgman overhandigt het eerste boek van 'Levenslang in de Toren' aan burgemeester Anja Schouten. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - In de realiteit kan niemand een magiër zijn, maar dat vindt auteur en journalist Roxanne Borgman (1990) juist zo mooi aan het genre fantasy. “Een magiër kan een metafoor zijn voor verschillende mensen, groepen, conflicten, wat je er maar in wilt zien.” Ze hoopt dat haar roman Levenslang in de Toren kan leiden tot verbinding in deze tijd van polarisatie.

Met Alkmaar als decor van haar boek gaf Roxanne afgelopen maandag tijdens haar boekpresentatie bij Van der Meulen’s boekhandel meer prijs over de inhoud eraf. Het boek is een urban fantasy, speelt zich af in het hier en nu, en bevat herkenbare thema’s die veel raakvlakken hebben met de actualiteit. De magiërs in haar boek kunnen niets doen aan hun zijn, zo stelt zij. 

“Ze zijn zo geboren en kunnen daar niets aan veranderen. Toch worden zij opgejaagd, gearresteerd en levenslang opgesloten in de toren, omdat de overheid vindt dat zij gevaarlijk kunnen zijn”, vertelt zij hierover. Dat onrecht, de schending van mensenrechten, is een thema waarvan Roxanne hoopt dat het mensen niet alleen zal aanspreken, maar ook kan leiden tot een dialoog. Roxanne: “Juist omdat magiërs niet bestaan hoop ik dat zij kunnen leiden tot een dialoog over actuele maatschappelijke thema’s zonder dat emoties gaan overheersen.”

‘Dit boek moest nú geschreven worden’

Burgemeester Anja Schouten haakte daarop in toen zij het eerste exemplaar van Roxannes boek in ontvangst nam. “Ik voel bij jou de urgentie om dit verhaal te vertellen”, zei Schouten. “Dit boek moest nú geschreven worden en ik denk dat we uit jouw verhaal al een beetje kunnen opmaken waarom. De wereld in het boek lijkt op de onze, het is een herkenbare omgeving en tijd. Er zit een enorme actualiteitswaarde in. Het gaat over uitsluiting, discriminatie, en de vrijheid om te zijn wie je bent. Of dat nu gaat omdat je magiër bent, om je geloof, je afkomst of van wie je houdt, helaas is dat ook van deze tijd. En jij hebt daar een hele mooie beeldende vorm aan gegeven in de vorm van een echte Alkmaarse fantasy. Dankjewel dat je ons Alkmaarders meeneemt in iets wat én heel erg entertaint en tot denken aanzet.”

Levenslang in de Toren is als paperback en e-boek verkrijgbaar bij iedere (lokale) boekhandel. Bij Van der Meulen’s boekhandel en de Queer Boekenkast liggen gesigneerde exemplaren.