Pieter Bliek wil gewonnen telescoop aan kind schenken

Cultuur
Winnaars van de sterrenkijker. vlrn. professor Ewine Dishoeck, een winnaar, Jean-Pierre Grootaerd,Pieter Bliek, een winnaar en professor Tim de Zeeuw.
Winnaars van de sterrenkijker. vlrn. professor Ewine Dishoeck, een winnaar, Jean-Pierre Grootaerd,Pieter Bliek, een winnaar en professor Tim de Zeeuw. (Foto: Theo Mulder van Orion)

ALKMAAR - Apentrots is sterrenliefhebber Pieter Bliek met het winnen van een heuse telescoop. De Alkmaarder won de sterrenkijker tijdens een quiz bij volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel. De prijs werd uitgereikt door stichting ‘Sterren Schitteren Voor Iedereen’ (SSVI). Deze stichting heeft als doel kwetsbare kinderen overal ter wereld van de sterren te laten genieten door sterrenkijkers te schenken. Hoewel zijn gedrag er soms niet naar is, is Pieter met 50 jaar geen kind meer. “Daarom schenk ik mijn telescoop aan een kind dat ik er blij mee kan maken.” Het kind dat de beste motivatiebrief schrijft wordt de sterrenkijker geschonken.

Stuur een motivatiebrief in en win

Pieter ontving de prijs uit handen van de Vlaming Jean-Pierre Grootaerd. Hij is de bedenker en oprichter van Sterren Schitteren Voor Iedereen. De stichting is opgezet met hulp van de Belgische Volkssterrenwacht A. Pien en de Universiteit van Gent. Bekende astronauten zoals Andre Kuipers, sterrenkundige professor Ewine van Dishoeck en wetenschapsjournalist Govert Schilling en andere bekende namen uit de astronomie steunen het project. De telescopen worden deels zelf in elkaar gezet door de werkgroep ‘Kijkerbouw’. 

Inmiddels worden in 163 landen sterrenkijkers aan kwetsbare kinderen geschonken. Deze liefdadigheidsorganisatie leunt op donaties. Jean-Pierre: “Alle kleine beetjes helpen. Het is prachtig om te zien wanneer kinderen met verwondering door de sterrenkijkers de sterren zien schitteren.” Pieter heeft in zijn leven genoeg sterren zien schitteren. “Ik ben bang dat ik nog een keer met de sterrenkijker naar de kraters op de maan kijk en er dan nooit meer naar omkijk. Dan kan ik de telescoop beter aan een kind geven.”

Gesigneerd

De sterrenkijker die Pieter won is een gesigneerd exemplaar. Op de buis van de kijker staan de handtekeningen van de Belgische en Nederlandse natuurkundigen en Nobelprijswinnaars Francois Englert en Gerard ’t Hoofd, en van sterrenkundigen professor Ewine van Dishoeck en professor Tim de Zeeuw. Laatstgenoemden gaven een lezing bij sterrenwacht Orion. Professor Dishoeck vertelde over de oorsprong van water op aarde en professor de De Zeeuw vertelde over de bouw van de Extreme Large Telescoop in Chili waar hij betrokken bij is. Na afloop van de lezingen werden door beiden vragen gesteld, die Pieter beide goed wist te beantwoorden.

Win de sterrenkijker

Zijn kennis komt echter niet zomaar als een meteoriet uit de lucht vallen. “Ik schrijf al jaren over de sterren”, vertelt Pieter. Zo heeft hij geprobeerd om ruimtevaarder Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie te interviewen. Het management van Aldrin liet weten dat de hoogbejaarde astronaut geen tijd had, maar hem wel de groeten overbracht. 

Op advies van Jean-Pierre van de SSVI benaderde Pieter toen Charlie Duke van de Apollo 16 - missie met een interviewverzoek. Deze reageerde persoonlijk via de email. Voor 5000 dollar wilde Duke wel vertellen hoe het is om op de maan te lopen. Het laat zich raden dat dit interview er nooit van is gekomen.

“Gelukkig zijn er nog sterrenkundigen die wel interviews willen geven. En dat kosteloos.” Daarom draagt Pieter het project van de stichting SSVI een warm hart toe en schenkt hij zijn gewonnen sterrenkijker weg aan een kind. “Ben je tussen de 6 en de 10 jaar oud en vertel je mij in een brief waarom je zo van sterren houdt, dan win je deze sterrenkijker.”

Brieven sturen naar de redactie: redactie.alkmaar@rodi.nl. Info over stichting SSVI: www.ssvi.be.