Ecoloog Yorick Coolen: ‘Open je ogen voor de natuur in de stad’

Cultuur
Biologieleraar en ecoloog Yorick Coolen schreef over dat speciale stukje natuur dicht bij huis in het boek 'Natuurlijk Alkmaar'.
Biologieleraar en ecoloog Yorick Coolen schreef over dat speciale stukje natuur dicht bij huis in het boek 'Natuurlijk Alkmaar'. (Foto: United Photos/Toussaint Kluiters)

ALKMAAR – Yorick Coolen (29) is ecoloog, schrijver én illustrator. Voor de boeken Natuurlijk Haarlem en Natuurlijk Alkmaar ging hij op pad, de natuur in, om ons lezers meer te vertellen over dat speciale stukje natuur dicht bij huis. Want, zo stelt Yorick, “de natuur is overal. Ook in de stad”.

Door Roxanne Borgman

Het idee voor de Natuurlijkboeken kwam niet van Yorick zelf. “Toen ik nog biologie studeerde was er een blad in Haarlem, de HRLM stadsglossy, waar ik stukjes voor schreef over de natuur”, vertelt Yorick. Zijn vader kwam toen op het idee om die stukjes naar een uitgever te sturen, maar dit deed hij zonder medeweten van Yorick. “Ik zou zelf nooit op het idee zijn gekomen, want ik dacht: ik doe maar wat, maar de uitgever vond het hartstikke leuk, dus ben ik het project aangegaan.”

Natuurlijk Alkmaar

Het idee voor Natuurlijk Alkmaar kwam vervolgens van de uitgever. Yorick vond het wel interessant om opnieuw de natuur in te duiken. Dat er toen sprake was van corona met hier en daar een lockdown, speelde ook mee. “Terwijl ik afstudeerde aan de master ecologie, naar een baan zocht, én lesgaf als biologiedocent, bezocht ik Alkmaar.” Yorick wist niet veel van Alkmaar. Hij was bekend met Amsterdam, Haarlem en Leiden en was bang dat hij niet genoeg onderwerpen zou vinden, maar dat bleek gelukkig erg mee te vallen. “Het is een mooie omgeving met veel natuur en ik hoefde niet mijn best te doen om geschikte plekken te vinden voor mijn onderzoek.”

Zelf illustreren

Yorick besloot om zijn boek niet uit te dossen met foto’s zoals bij veel natuurboeken gebeurt. Als illustrator vond hij het leuker en origineler om het boek zelf van illustraties te voorzien. Dit deed hij samen met zijn vader Eric J. Coolen, een bekende Haarlemse illustrator, tekenaar en ontwerper. “Je krijgt er een andere sfeer door omdat je kunt spelen met kleuren. Je kunt heel bewust het ideale dier, insect of de ideale plant tekenen. Ik vind het zelf fijner om zo’n boek open te slaan en doorheen te bladeren.”

Vleermuizen

Met de vleermuis is Yorick het meest bekend in zijn werk als ecoloog. Dat er zoveel vleermuizen in Alkmaar zijn, óók in de binnenstad, is niet bij iedereen bekend. “Er zijn veel verschillende soorten vleermuizen in Alkmaar. Ze wonen veel in boomholtes, maar ook in spouwen en onder dakpannen.” Dat we ze niet zo snel zien of horen is volgens Yorick logisch. Hijzelf ging ’s nachts Cultuurpark De Hout in met een batdetector om de vleermuizen te kunnen spotten. “Je kunt ze ook zeker in de binnenstad zien als ze jagen op vliegjes en motjes. Ze hangen bij bomen waar wind wordt tegengehouden, vaak tussen dichte plekjes tussen gebouwen, en jagen boven het water.” Het is volgens Yorick moeilijk om ze te horen, daarvoor moet je heel goed luisteren en goede oren hebben, maar als je in het najaar naar het park gaat, dan kun je de mannetjes wellicht heel hard horen roepen. “Dat klinkt dan als hoge piepjes of gilletjes.” In de winter trekken ook de vleermuizen weg om te rusten. Half maart zien we ze dan weer terug.


Gewone dwergvleermuis - Eric Coolen

Natuur dichtbij

Door het schrijven van de Natuurlijkboeken kwam Yorick erachter dat veel natuur heel dichtbij is. Júíst in de stedelijke gebieden. “Mensen gaan voor de natuur vooral de stad uit, naar het bos toe. Dat snap ik wel, want dat doe ik zelf ook, maar je hoeft dus niet ver te gaan. Open je ogen voor de natuur om je heen en kijk goed om je heen. Dieren verstoppen zich, maar als je weet dat en waar zij zich verstoppen, kijk je toch met andere ogen.”

Meer over Natuurlijk Alkmaar en het bestellen ervan via www.natuurlijkboeken.nl.