Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand bij Rodi

Duurzaam
Een kijkje in de drukkerij van Rodi Rotatiedruk.
Een kijkje in de drukkerij van Rodi Rotatiedruk. (Foto: Rodi Media)

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maatschappij én in de mentaliteit van mensen. De afgelopen jaren heeft de drukkerij van Rodi Media grote stappen gezet op het gebied van groen ondernemen. 

Rodi Rotatiedruk is toonaangevend in kwalitatief hoogwaardig rotatiedrukwerk én pionier in duurzame print door – als eerste ter wereld - de waterloze drukpers aan te schaffen in 2005. Hiermee kozen we bewust voor milieu en kwaliteit. 

Waterloos drukken: wat houdt dat in?

- Geen water in het drukproces
- Geen opzwelling van het papier door water
- Kleur is krachtiger door ontbreken vochtwater
- Geen milieubelasting door afvoer vervuild water

Papier en klimaat

Onze vaste leveranciers zijn stuk voor stuk gecertificeerd en halen hun hout uit gecultiveerde bossen. Dit betekent dat er voor elke gekapte boom minstens twee nieuwe bomen worden geplant. Rodi Rotatiedruk gebruikt grotendeels gerecycled papier. Ook goed om te weten: bomenkap in bedreigde gebieden is nooit bedoeld voor papierproductie.

Drukplaten reinigen

Het papier wordt bedrukt door aluminium drukplaten die fungeren als een soort stempel op het papier. Deze drukplaten worden ontwikkeld op de Ecokleen, een machine die Rodi samen met fabrikant Verico heeft doorontwikkeld. Deze processor spoelt en wast de drukplaten uit met water dat vrij is van chemicaliën. Dankzij dit gesloten watersysteem verbruikt de machine per plaat 0,004 liter water. Dit maakt de Ecokleen maar liefst 150 keer (!) zuiniger dan zijn voorganger, die ongeveer 6 liter water per plaat nodig had.
Hoewel dit unieke exemplaar momenteel alleen nog operationeel wordt gebruikt bij Rodi Rotatiedruk, verschijnt de machine binnenkort op de markt. Diverse gegadigden hebben zich hiervoor gemeld.

Pionier in duurzame print: Rodi drukt waterloos

Recyclen

Alle afvalstromen worden bij Rodi 100% gerecycled. Denk hierbij aan gebruikte aluminium drukplaten, papierinschiet, kartonnen papierrollen, karton van verpakkingsartikelen en plastic verpakking van aangeleverde grondstoffen. Verbruiksartikelen, zoals rakelboxen en rubberdoeken, laten we leveren in herbruikbare verpakkingen. Leveranciers nemen deze weer retour. 

CO2-neutrale bedrijfsvoering

Rodi streeft naar een volledig CO2-neutrale bedrijfsvoering in 2025. Daarnaast willen we de hoeveelheid onnodig papierverbruik in het productieproces tot een minimum beperken. Dit geldt ook voor het verbruik van inkt, wasmiddelen, water, elektriciteit en aardgas.

Sinds 2021 maken wij gebruik van de CO2 en Energie risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) om de CO2-uitstoot op productniveau inzichtelijk te maken en te verkleinen. Hierdoor hebben we meer inzicht in ons verbruik én kunnen we passende maatregelen nemen om dit energieverbruik verder te reduceren. “Alles wat met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te maken heeft, hoort bij Rodi Rotatiedruk”, aldus Dick Ranzijn, algemeen directeur van Rodi. 

Duurzame updates

Ontdek de laatste duurzame ontwikkelingen van Rodi Rotatiedruk via de website: www.rodirotatiedruk.nl.

Onze vaste leveranciers zijn stuk voor stuk gecertificeerd en halen hun hout uit gecultiveerde bossen.
Voor elke gekapte boom planten leveranciers minstens twee nieuwe bomen.