Alkmaar gaat professionele keukens helpen metvoedselverspilling

Duurzaam
De gemeente gaat ondernemers intensief begeleiden in het besparen van voedsel én geld.
De gemeente gaat ondernemers intensief begeleiden in het besparen van voedsel én geld. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Tegengaan van voedselverspilling in professionele keukens in restaurants en andere bedrijven. Dat is de inzet van de gemeente Alkmaar in samenwerking met Orbisk. Dat moet vooral gerealiseerd worden door slimme technologie en data. De gemeente gaat ondernemers intensief begeleiden in het besparen van voedsel én geld.

Orbisk is een start-up met een missie om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. Het weeg en meetsysteem kan binnen een aantal seconden scannen hoeveel een restaurant of bedrijf precies weggooit. Ook herkent en registreert het apparatuur automatisch op ingrediëntenniveau wat voor soort voedsel er wordt weggegooid en op welk moment van de dag. Daarbij wordt gebruik gemaakt van recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI).

Begeleiding

Gemeente Alkmaar biedt keukens die mee willen doen een begeleidingstraject van 3 maanden aan. Hierin wordt onder meer gekeken naar de interpretatie van data en worden er handvatten geboden om afvalstromen te verbeteren. Inzicht hierin helpt de chef om porties te balanceren, voorraad aan te passen en slimmer te plannen. In een middelgroot restaurant zal er op die manier jaarlijks naar schatting 4.000-5.000 kilo voedselafval kunnen worden bespaard. In Nederland verspillen we met elkaar jaarlijks 2 miljoen ton voedsel. De impact hiervan op het klimaat is groot. Voor de productie van ons voedsel zijn namelijk ontzettend veel grondstoffen nodig. De energie die in de (vee)teelt, verpakking, vervoer en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat bij voedselverspilling ook verloren. 8 tot 10% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ons voedsel.

Aanmelden

Aanmelden voor dit project kan via circulair@alkmaar.nl. Geef aan hoe groot het restaurant of kantine is en hoeveel groencontainers er nu wekelijks buiten worden gezet.