Welk Alkmaars geveltuintje is het mooist?

Duurzaamheid
Wie een klein tuintje heeft gecreëerd langs de muur kan zich nomineren.
Wie een klein tuintje heeft gecreëerd langs de muur kan zich nomineren. (Foto: René Notenbomer - stock.adobe.c)

ALKMAAR - Stichting Animo (Alkmaarse Natuur- en Milieuorganisaties) houdt dit jaar weer de Geveltuintjeswedstrijd. Wie een klein tuintje heeft gecreëerd langs een muur of in een boomspiegel in de openbare ruimte van de gemeente Alkmaar, kan deze nomineren. Animo zal de drie mooiste geveltuintjes of boomspiegel belonen met een bon welke te besteden is bij de hortus in Alkmaar.

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is tegen een gevel of muur van een huis. Het tuintje is meestal niet breder dan een straattegel en wordt onderhouden door de bewoner van dat huis. Planten en bloemen kunnen spontaan langs de gevel groeien of men kan door het verwijderen van enkele tegels zelf een tuintje aanleggen. Ook een zelf beplante boomspiegel kan in aanmerking komen. Een deskundige jury zal alle tuintjes bekijken. Het gebruik van inheemse en biologische planten die beter zijn voor vlinders en bijen, wordt aanbevolen. Diversiteit en gevelbedekking door bijvoorbeeld klimplanten tellen zwaar mee bij de jury.

Richtlijnen

De gemeente Alkmaar en ANIMO geven de volgende richtlijnen voor het maken van geveltuintjes:
- Het trottoir moet begaanbaar blijven voor invalidenwagens, kinderwagens etc.
- Er moet een meter overblijven (behalve als, zoals in de spoorbuurt, er geen bredere trottoirs zijn)
- Men mag maximaal 1 tegel breed (30/30 cm) uit de gevel verwijderen
- Zand mag men vervangen door (biologische) grond tot een diepte van maximaal 40 cm, in verband met kabel en leidingen. Zand en puin dient men zelf af te voeren.
- De geveltuin wordt door de bewoner onderhouden.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 10 augustus via animo@animo-alkmaar.nl of het contactformulier animo-alkmaar.nl. Aanmelden kan ook via 06 – 22152633. Welke gegevens zijn nodig? Naam, adreslocatie, telefoonnummer en mailadres samen met een aantal foto’s (maximaal 3) en eventuele bijzonderheden.