KOOK-opbrengsten naar landbouwproject Gambia

Duurzaamheid
De opbrengst van 2 december gaat naar landbouwproject Gambia.
De opbrengst van 2 december gaat naar landbouwproject Gambia. (Foto: R. Oko via Google Reviews)

ALKMAAR - Op zoek naar pareltjes voor weinig geld? KOOK opent zaterdag 2 december weer haar deuren van 10.00 tot 15.00 uur in het pand aan de Zijperstraat 36A. De opbrengst wordt gebruikt om ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld te financieren.

In de maand december helpt KOOK bij het gebruiksklaar maken van 1,5 hectare grond tot landbouwgrond. Het project is in het dorpje Kuntair in het noorden van Gambia. Er wonen voornamelijk boeren. De jongeren hebben geen toekomstperspectief en willen naar Europa afreizen. De vrouwen werken samen in een comité om groenten te verbouwen en zo de noodzakelijke aanvulling op de voeding (rijst) te maken. Hun positie kan alleen verbeteren als er nieuwe ontwikkelingen worden opgestart. Mede dankzij KOOK is in 2020 zo’n 2 hectare in gebruik genomen. De economische ontwikkeling is nu zichtbaar; hutten worden opgeknapt en jongeren volgen een schoolopleiding. De overheid heeft 1,5 hectare land niet ter beschikking. 

Door dit land gebruiksklaar te maken kunnen weer ongeveer 100 vrouwen hierop groenten verbouwen voor eigen gebruik en de verkoop. De economie van Gambia draait voor het belangrijkste op inkomsten van toerisme en pinda’s. Op het platteland in het binnenland is men arm maar iedereen heeft te eten. Door eigen geteelde groeten te verkopen verdienen ze een inkomen, of door als dag-arbeiders betaald werk te verrichten.

Bruikbare spullen over? Lever ze in bij het KOOK-pand aan de Zijperstraat 36A, op maandag en woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Spullen laten ophalen kan ook, bel 072 - 5117891.