Europa Actueel lezing over rebellie

Historie
Rebellie in Europa.
Rebellie in Europa. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Historica Liane Vissers van ’t Hof is zondag 24 september gastspreker tijdens de Europa Actueel lezing over rebellie. De - gratis - lezing is van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2. 

Onze Europese cultuur heeft naast veel beroemde schrijvers, componisten en schilders ook dwarsliggers. Mensen die niet volgens gebaande paden willen leven, maar het anders doen. Rebellen die een statement willen maken en vooral wars zijn van gezag. Dat begon al in de oudheid met de Griekse filosoof Socrates. Door zijn manier van vragen stellen, werd hij ‘de horzel van Athene’ genoemd. Veel mensen zijn geïnspireerd door hem. Zo verzetten diverse punkgroepen zich tegen de gevestigde orde. Zangeres Nadja Tolokonnikova van punkgroep Pussy Riot, is ook zo iemand. Jacques Brel heeft zich nooit willen aanpassen en zijn teksten inspireerden mensen als Bob Dylan en David Bowie. Pippi Langkous is rebel in het jeugdboek van Astrid Lindgren, in haar tijd taboedoorbrekend. 

Neios

Bibliotheek Kennemerwaard en Neios bieden iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf goed te laten informeren over actuele zaken. De Europa lezingen worden verzorgd door Neios (het Netwerk Europese en internationale oriëntatie in onderwijs en samenleving), een netwerk van educatieve dienstverleners. 

De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl.