Zomeravondconcert Grote Kerk Alkmaar

Nieuws

ALKMAAR - Organist Peter Ouwerkerk bespeelt woensdag 29 juli het Van Covelensorgel en van Van Hagerbeer/Schnitgerorgel in Grote Kerk Alkmaar tijdens het Zomeravondconcert. Het concert is van 20.15 tot 21.45 uur. De toegangsprijs bedraagt € 8 (Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7).
Ouwerkerk speelt werken van Bach, Alain en Sweelinck. Vijfenzeventig jaar geleden, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, stierf de zeer getalenteerde componist/organist Alain in een vuurgevecht. In zijn werk vormen harmonische kleur, melancholie en ritme een drie-eenheid. Zowel Bach’s Fantasia in g als Sweelinck’s Fantasia zijn letterlijk grensverleggende werken. Beide composities waren op de toenmalige orgels nauwelijks uitvoerbaar. Expressieve chromatische passages en abrupte zinswendingen zorgen voor grote dramatiek. Alle informatie is te vinden op www.grotekerkalkmaar.nl. In de kerk is voor € 2,50 ook een speciaal programmaboekje met informatie over de programma’s, de musici en de orgels te koop.
In juli en augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel uit 1646/1725. Vrijdag 31 juli worden de orgels bespeeld door organist Manuel Tomadin.