Zomeravondconcert in Grote Kerk Alkmaar

Nieuws

ALKMAAR - Organist Martin Riccabona bespeelt woensdag 5 augustus het Van Covelensorgel en het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel tijdens het zomeravondconcert in Grote Kerk Alkmaar. Het concert is van 20.15 tot 21.45 uur. Toegangsprijs is € 8,- (Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,-).
Riccabona (1993) studeerde orgel en klavecimbel bij Brett Leighton en Jörg Hałubek aan de Anton-Bruckner Privatuniversität Linz. Hij deed meerdere vervolgstudies, onder andere bij Wolfgang Zerer en Pieter van Dijk aan het Institut für Musik und Theater Hamburg. Dankzij zijn eerste prijs op het orgelconcours ‘Grand Prix d ‘ECHO’ in Freiberg 2014 mag hij zich ‘Young ECHO-Organist van het Jaar 2015’ noemen.
De Franse componist J.P. Leguay schrijft spannende eigentijdse muziek die vaak goed uitvoerbaar is op oude orgels. In zijn bewerkingen van Vivaldi’s Concerti toonde Bach de kunst van het arrangeren van orkestmuziek voor het orgel. Riccabona maakte zelf een prachtige bewerking van een vioolconcert van Hurlebusch, organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Zijn werk was overigens zelfs bij Bach bekend. Alle informatie is te vinden op www.grotekerkalkmaar.nl. In de kerk is voor € 2,50 ook een speciaal programmaboekje met informatie over de programma’s, de musici en de orgels te koop.
In juli en augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijk kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel uit 1646/1725. Vrijdag 7 augustus worden de orgels bespeeld door organist Jan Spijker.