Zomeravondconcert in Grote Kerk Alkmaar

Nieuws

ALKMAAR - Organist Gerben Mourik bespeelt woensdag 12 augustus het Van Covelensorgel en het Van Hagerbeer / Schnitgerorgel tijdens het zomeravondconcert in Grote Kerk Alkmaar. Het concert is van 20.15 tot 21.45 uur. Toegangsprijs bedraagt € 8,- (Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,-).
Mourik (1981) studeerde orgel en improvisatie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Bram Beekman en Henco de Berg. Vervolgstudies deed hij bij diverse bekende organisten. Hij volgde cursussen improvisatie bij Thierry Escaich en Loïc Maillé. Hij heeft een actieve concertpraktijk binnen en buiten Europa. Van hem verschenen inmiddels vele cd’s. Hij is organist van de Grote- of St. Michaëlskerk in Oudewater.
Het thema van dit concert is ‘Tussen traditie en vernieuwing’. Improvisaties op de twee zeer onderscheidende orgels in Alkmaar zal voor zowel speler als toehoorder een spannend proces zijn. Mourik breekt tijdens dit concert een lans voor enkele minder bekende composities van H. Schroeder en G. Stam. Ook de klanken van laatromantici als Reger, Karg-Elert en Bossi komen in Alkmaar niet vaak aan bod. Alle informatie is te vinden op www.grotekerkalkmaar.nl. In de kerk is voor € 2,50 ook een speciaal programmaboekje met informatie over de programma’s, de musici en de orgels te koop.
In augustus verzorgen vakorganisten elke vrijdag om 12.00 uur en om 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel uit 1646 / 1725. Vrijdag 14 augustus worden de orgels bespeeld door organist Adriaan Hoek.