Overeenkomst opvang van vogels en zwerfkatten

Nieuws

ALKMAAR - Gemeente Alkmaar heeft twee dienstverleningsovereenkomsten afgesloten met dierenorganisaties; Vogelopvangcentrum Zaanstreek in Krommenie en Stichting Zwerfdier in Alkmaar. In deze overeenkomsten is afgesproken welke verzorgingstaken deze stichtingen voor de gemeente uitvoeren en tegen welke vergoeding.
De gemeente heeft veel wettelijke taken. Zo ook op het gebied van opvang en vervoer van zwerfdieren. Voor het opvangen van vogels hebben gemeenten geen wettelijke verplichting maar Alkmaar heeft er voor gekozen om hiervoor wel afspraken te maken.
Wethouder Dierenwelzijn Jan Nagengast (CDA): “Met het wegvallen van Vogelopvang De Strandloper vorig jaar, heeft het Vogelopvangcentrum in Krommenie de zieke en gewonde vogels uit Alkmaar en omgeving met alle liefde en zorg opgevangen. Hoewel geen wettelijke verplichting bestaat, wil gemeente Alkmaar vanuit haar zorgplicht geregeld hebben dat de vogels hier ook voor langere tijd terechtkunnen. Om die reden is met de Stichting Vogelopvangcentrum Zaanstreek een dienstverleningsovereenkomst aangegaan.”
Ook met Stichting Zwerfdier is een dienstverleningsovereenkomst afgesloten. Stichting Zwerfdier is een algemeen maatschappelijke belangenorganisatie die zich bezig houdt met het opvangen en verzorgen van zwerfkatten binnen de regio Alkmaar. Dit doet de stichting al 35 jaar en is gevestigd aan de Klompenmakerstraat.