Eerste Europese Filmfestival pakt uit - 'Europa is niet alleen maar zwaar en ingewikkeld'

Nieuws

ALKMAAR - Ze doen voor het eerst mee, maar hebben meteen het meest uitgebreide programma van het land. Europe Direct Noord-Holland Noord (EDIC), Bibliotheek Kennemerwaard en Filmhuis Alkmaar staken in het voorjaar de koppen bij elkaar en organiseren in het weekend van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september het eerste Europese Filmfestival in Alkmaar.
Met de komst van het Europees Infopunt in de kaasstad, kon een samenwerking niet uitblijven. Al snel bleek echter dat ze voor de troepen uitgingen. ,,In 2014 was er al eerder een filmfestival gehouden, maar er was destijds geen sprake van dat dat dit jaar weer werd georganiseerd", vertelt Suzan Vermeulen, coördinator van EDIC, de entree tot de Europese Unie voor inwoners van de kop van Noord-Holland. ,,Daar lieten wij ons niet door tegenhouden. Samen met Jasper Donkers en Viola Balogh van het Filmhuis Alkmaar ontwikkelden we razendsnel een uitgebreid Europees Filmfestival in Alkmaar. Toen bleek dat er toch een nationale editie kwam, konden we direct aansluiten én bleek dat we het meest omvangrijke programma hadden opgezet."

Expats

Jasper Donkers is niet onbekend met Europa. Hij introduceerde bij het Filmhuis ook de serie ‘Trip tot Europe’ in samenwerking met filmclub Petten. Daarin programmeert hij uiteenlopende Europese films met Engelse ondertiteling, speciaal gericht op echte liefhebbers en expats in de regio. Dat zijn er nogal wat, volgens Suzan Vermeulen. ,,Met ondernemingen als ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) in Petten komen veel buitenlandse werknemers naar Noord-Holland Noord. EDIC juicht het toe dat Filmhuis Alkmaar met hen een cultureel programma maakt en met het Europese Filmfestival de juweeltjes uit de Europese Cinema voor het grote publiek ontsluit."
Ander doel

Om die juweeltjes over het voetlicht te krijgen, slaan Filmhuis Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en Europe Direct Noord-Holland Noord nu dus de handen ineen. Een luchtig, gezellig en boeiend filmfestival heeft voor Vermeulen overigens nog een ander doel: ‘Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest over moeilijke politieke en economische onderwerpen. Maar Europa is niet alleen maar zwaar en ingewikkeld. Door Europese samenwerking worden op cultureel vlak namelijk prachtige filmproducties waargemaakt. Dat mag ook wel eens onder de aandacht gebracht worden.’
Veelzijdig aanbod

Het festival is onderdeel van het nationale Europese Filmfestival dat in samenwerking met de Europese Commissie wordt georganiseerd. Tijdens het festival is een tiental filmhuisfilms uit evenzoveel Europese landen geprogrammeerd. Het publiek krijgt op deze wijze een inkijk in de veelzijdige Europese filmwereld. Op het programma staan onder andere voorpremières van de films ‘Youth’, ‘45 Years’ en ‘Sworn Virgin’ en zelden vertoonde klassiekers zoals ‘M’ van Fritz Lang. Vrijdag 18 september opent het festival met de voorpremière van ‘Youth’, waarin onder anderen Michael Caine en Harvey Keitel schitteren.
Het volledige programma is te vinden op www.filmhuisalkmaar.nl, daar zijn ook de kaarten en passe-partouts te koop. Meer informatie over EDIC Noord-Holland Noord is te vinden op www.europainnoordholland.nl.