Fruitoogst naar voedselbank Alkmaar

Nieuws

HEILOO - Op landgoed Nijenburg in Heiloo is dit jaar iets bijzonders gedaan met de appels en peren uit de boomgaard naast het landhuis. Op initiatief van de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van de boomgaard op het landgoed, is de volledige oogst van 700 kilo fruit aangeboden aan de voedselbank in Alkmaar.
De fruitboomgaard van Landgoed Nijenburg Heiloo telt circa 77 fruitbomen van 45 verschillende fruitrassen (appel, peer, pruim, moerbei). Van deze fruitrassen zijn 26 appelrassen en 14 persenrassen. Hier zitten een aantal bijzondere Oudhollandse rassen bij, zoals de Glorie van Holland, Koningin Emma, de Schager Roode en de Rietpeer. Veel bomen hebben dit jaar een goede opbrengst gegeven. Jaarlijks worden de bomen onder leiding van Jeanine Jonker, docente aan het Clusius College, gesnoeid door de 15 vrijwilligers van de Tuingroep Nijenburg en studenten van het Clusius.
Dit najaar is de Tuingroep Nijenburg gestart met de oogst. In vier donderdagen is een enorme hoeveelheid fruit geplukt. Op initiatief van Marina Wijnbeek, coördinatrice van de Tuingroep, is een goede bestemming gevonden voor de opbrengst. Via Paul Morsch, bestuurslid van de historische vereniging Oud Heiloo, is contact gelegd met de Voedselbank in Alkmaar.