Symposium zorg en welzijn in De Vest

Nieuws

ALKMAAR - Er zijn grote veranderingen op komst voor alle burgers die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig kunnen blijven wonen. Ouderenzorg, jeugdzorg, inkomen en participatie, AWBZ en WMO. Gaan gemeenten en verzekeraars alle bezuinigingen één op één doorvoeren? Minder geld, minder aanbod? Of zijn er veel slimmere oplossingen? Op het symposium Lokale Kracht van WonenPlus Noord-Holland wordt getoond wat mogelijk is als bewoners (-organisaties), ondersteuners en goede professionals de ruimte krijgen en gefaciliteerd worden. Het evenement wordt vrijdag 23 mei gehouden in Theater De Vest in Alkmaar.
Burgers nemen zelf steeds meer initiatieven om wonen, welzijn en zorg op lokaal niveau te organiseren. Daar waar burgerinitiatieven, overheid en organisaties in wonen, welzijn en zorg elkaar vinden, ontstaat Lokale Kracht. Betrokken burgers, WonenPlus en eventueel andere organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg kunnen gezamenlijk situaties in kaart brengen en tot innovatieve ideeën komen om van daaruit tot oplossingsgerichte en gedragen acties en projecten over te gaan.

Wedstrijd

In het verlengde van het thema wordt de wedstrijd Best Practice Lokale Kracht uitgeschreven. Bestaande of nieuwe projecten die ertoe bijdragen dat kwetsbare burgers langer thuis kunnen wonen, kunnen meedoen aan deze wedstrijd. Gedacht wordt aan bewonersinitiatieven bij vervoer, dagbesteding, alternatieve dagopvang, open eettafels, slimmere zorgoplossingen, buurthulpdiensten, huiskamerprojecten, beschermde woningbouw voor dementerenden of jongeren met beperkingen en slimme oplossingen met ICT. Projecten kunnen tot 1 mei worden ingestuurd naar symposium@lokalekracht.info. Alle inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury. Genomineerden worden tijdens het symposium in de gelegenheid gesteld om hun initiatief op de inspiratiemarkt te presenteren. Het meest innovatieve en oplossingsgerichte project wordt beloond. Aan het einde van het symposium wordt de winnaar van de Best Practice Lokale Kracht 2014 bekendgemaakt.
Politiek Forum

Hans van Amstel, directeur WonenPlus Noord-Holland, opent het symposium. Daarna spreekt onder anderen Teun de Nooijer, voormalig tophockeyer en tegenwoordig teammanager bij AZ, die zijn visie geeft op Lokale Kracht. Bij het Politiek Forum onder leiding van Femke Halsema vinden interessante discussies plaats tussen nieuwe wethouders en Tweede-Kamerleden. Na de lunch kunnen de deelnemers krachtsessies volgen over ontwikkelingen wonen, welzijn en zorg, samenkracht, slimmere zorg, kwetsbare burgers, Lokale Kracht en vrijwilligers & mantelzorg. Naast kennis opdoen, zien, ontmoeten en netwerken, is er een boeiende inspiratiemarkt.
Meer weten? Kijk op www.lokalekracht.info.