'De herinneringen van vroeger bepalen de traditie' - Leesplezier voor jong en oud thema Alkmaar Ontzet

Nieuws

ALKMAAR - De viering van Alkmaar Ontzet heeft dit jaar als thema 'Leesplezier voor jong en oud'. Voorzitter Bas de Regt van de 8 October Vereeniging licht de keuze toe. "Wij kijken altijd wat er staat te gebeuren in Alkmaar. Toen bleek dat Uitgeverij Kluitman haar 150-jarige bestaan viert, lag het thema voor de hand. Een echt Alkmaars bedrijf, dus reden te meer om extra aandacht aan hen te besteden."
Vanuit de uitgeverij van kinderboeken in de leeftijd van 1 tot en met 17 jaar was de animo voor Alkmaar Ontzet wederzijds, stelt directeur Piero Stanco. "Het is leuk om te zien hoe Alkmaarders elk jaar weer bezig zijn met de viering. De stad staat op zijn kop en is in de ban van de traditie. Hoewel ik oorspronkelijk uit de IJmonden afkomstig ben, heeft de geschiedenis van Alkmaar mij altijd getrokken. Sowieso zit er zeker een verhaal in de belegering van de stad door de Spanjaarden. Of het voor onze uitgeverij haalbaar is, is een ander punt maar wij staan er zeker voor open."

Interessant

Hoewel er tegenwoordig geen nieuwe boeken gemaakt worden over Alkmaar Ontzet, weet De Regt uit eigen ervaring dat het verhaal ook voor kinderen interessant blijft. "Ik heb 'De brief in de polsstok' voorgelezen aan mijn zoon van 11. Die was van begin tot het eind geboeid omdat het verhaal geschreven is vanuit het perspectief van een kind. Dat laatste maakt het herkenbaar en dan maakt het niet uit dat het boek wat ouder is."
Kennismaking

Voor Stanco wordt de aankomende viering van Alkmaar Ontzet zijn eerste echte kennismaking met het evenement, geeft hij toe. "Vanuit mijn werk moest ik in voorgaande jaren altijd aanwezig zijn bij de Frankfurter Buchmesse. Dat is een belangrijke beurs voor mijn vakgebied. Deze keer heb ik gelukkig een collega bereid gevonden om naar die beurs te gaan, waardoor ik er op 8 oktober bij kan zijn."
Jeugdoptocht

Tijdens de viering van Alkmaar Ontzet hebben de jeugdoptocht en de middagoptocht vanzelfsprekend een link met het thema gekregen, blijkt uit de woorden van De Regt. "De jeugdoptocht hebben we 'Met je neus in de boeken' genoemd en de middagoptocht heet dit jaar 'Leesplezier voor jong en oud'. Dat laatste thema hebben we vooral gekozen, omdat het thema iedereen moet aanspreken en het voor volwassenen ook interessant wordt. Dus zijn er subthema's in de middagoptocht als thrillers en fantasy. Verder leest de eerste Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens de Ontzetrede voor en valt de kinderboekenweek dit jaar samen met de viering van Alkmaar Ontzet."
Dat de viering elk jaar weer talloze Alkmaarders weet te boeien, komt volgens De Regt voort uit de kracht van de traditie. "Als je Alkmaarder bent, dan zit de viering in je genen. Het is een feest voor jong en oud, wat ook blijkt als we langs de verzorgingstehuizen gaan om de traktatie uit te delen aan de ouderen. Vooral de herinneringen die mensen nog hebben van de Alkmaar Ontzet bepalen de traditie. Kluitman bouwt ook voort op 150 jaar traditie en dat bepaalt het succes van de viering."