Zestien Alkmaarse basisscholen in Energy Challanges

Nieuws
Zestien basisscholen uit Alkmaar en omstreken doen dit schooljaar mee aan Energy Challenges. (Foto: aangeleverd)
Zestien basisscholen uit Alkmaar en omstreken doen dit schooljaar mee aan Energy Challenges. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ALKMAAR - Zestien basisscholen uit Alkmaar en omstreken doen dit schooljaar mee aan Energy Challenges; hét project waar leerlingen worden uitgedaagd om campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en omgeving. Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Het campagneseizoen voor de 350 deelnemende start dinsdag 16 januari met een grote kick-off in HAL 25 in Alkmaar.


Regionale bedrijven verzorgen diverse creatieve en educatieve workshops. Tevens zullen er naar het initiatief van schrijver Jan Terlouw #Toekomststoelen worden gepimpt en aangeboden aan bedrijven en gemeenten in de regio. Elke deelnemende basisschool uit de regio vormt een team van ‘energizers’ die het voortouw neemt om school en omgeving te verduurzamen, totaal 350 leerlingen. Tijdens de kick-off zullen alle teams bijeenkomen. Betrokken bedrijven uit de regio verzorgen diverse creatieve en educatieve workshops op het gebied van techniek en duurzaamheid voor de leerlingen. Tevens is er gelegenheid tot netwerken. Energy Challenges verbindt op deze wijze techniek, bedrijfsleven, onderwijs en duurzaamheid op een speelse manier.

#Toekomststoel


Jan Terlouw is initiatiefnemer van #Toekomststoel. Middels zijn boek ‘Het hebzuchtgas’ wijst de schrijver op de verantwoordelijkheid die de maatschappij moet nemen voor de klimaatverandering. Energy Challenges ondersteunt samen met Klas op Groen en Het Nieuwe Warenhuis het initiatief #Toekomststoel en spoort kinderen aan zelf een willekeurige stoel te pimpen of er een te maken en deze aan te bieden aan bedrijven of gemeenten in hun eigen regio.

De campagne


Tijdens het campagneseizoen van Energy Challenges gaan de teams op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek, en duurzaamheid en zetten ze hun kennis om in actie en resultaat. Ze werken aan verschillende opdrachten en verdienen daarmee ‘Energy Stars’ als er een opdracht vervuld is. De opdrachten zijn uitdagingen om zoveel mogelijk energie te besparen, minder afval te creëren en zuiniger om te gaan met water op hun eigen basisschool. De finale op 31 mei is het bekroningsmoment van het campagneseizoen. De jury (Stichting Energy Challenges) bepaalt en waardeert, geadviseerd door de reporters, wie er in de prijzen vallen voor de Energy Awards. Daarnaast wordt er een publieksprijs verkozen door de teams onderling.
Meer informatie via www.energychallenges.nl.