'We pakken nu alle mooie momenten' - Koert-Jan de Bruijn rent sponsorrun KWF Kankerbestrijding

Nieuws
Koert-Jan de Bruijn met zijn ongeneeslijk zieke moeder. (Foto: Lotje van der Bie)
Koert-Jan de Bruijn met zijn ongeneeslijk zieke moeder. (Foto: Lotje van der Bie) rodi.nl

ALKMAAR - Honderden mensen doen op 29 mei mee met ‘Rennen tegen kanker’, de sponsorrun die georganiseerd wordt door KWF Kankerbestrijding om geld op te halen voor belangrijk kankeronderzoek. De avondrun maakt onderdeel uit van de live tv-show ‘Nederland staat op tegen kanker’, gepresenteerd door Caroline Tensen. Koert-Jan de Bruijn is een van de BN'ers die in actie komt tijdens sponsorrun voor KWF Kankerbestrijding.


Koert-Jan de Bruijn (41 jaar) is acteur, televisiepresentator, partner van Charlotte Huiskamp en vader van twee dochters. Negentwintig jaar geleden kreeg zijn vader kanker. Hij overleefde. Afgelopen januari kreeg zijn moeder ook de diagnose kanker; een diagnose zonder vooruitzicht. Koert-Jan is dubbel gemotiveerd om mee te doen aan de sponsorrun van KWF Kankerbestrijding.


Hoopvol


"Toen ik 12 jaar was kreeg mijn vader lymfeklierkanker, vertelt Koert-Jan. Er was 50% kans dat hij het zou overleven. We waren hoopvol, maar ik realiseerde me heel goed dat het wel eens niet goed zou kunnen aflopen. Inmiddels zijn we 29 jaar verder en is mijn vader 80. Hij heeft het gevecht dankzij loodzware chemotherapie en bestralingen overleefd. En daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor. Afgelopen januari kreeg mijn moeder heel slecht nieuws. Van geen diagnose ging ze in één keer naar de meest fatale diagnose: een vorm van wekedelenkanker. Uitgezaaid en niet meer te genezen. Mijn moeder is nu 77 en staat heel erg in het leven. Ze is wat je noemt een ‘fitte oudere’ en geniet volop van haar kinderen en kleinkinderen. Het liefst had ze de kleinkinderen dan ook volwassen zien worden, maar met zo’n uitzichtloze diagnose is dat niet realistisch."


De lente


"Toen ik mijn moeder vroeg wat ze nog allemaal wilde doen, zei ze dat ze eigenlijk heel tevreden was maar dat ze zo naar de lente verlangde. Ze heeft heel veel pijn gehad, maar de bestralingen die ze ondergaat helpen met het verlichten van de pijn. Mijn moeder heeft uitdrukkelijk niet gekozen voor chemo - ook omdat ze bij mijn vader heeft gezien hoe heftig dat kan zijn - maar voor kwaliteit van leven. We pakken nu vooral alle mooie momenten die we pakken kunnen. En hoe vreselijk deze diagnose ook is, we proberen met elkaar ook de schoonheid ervan in te zien. We hebben gelukkig nog tijd, we kunnen nog steeds dingen met elkaar doen, naar elkaar uitspreken.’

Hardloopschoenen


Koert-Jan doet 29 mei mee aan de sponsorrun voor KWF op 29 mei in Alkmaar tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker om geld op te halen voor kankeronderzoek. "Als streefbedrag heb ik € 1.000,- opgegeven. Best een uitdaging, al haal ik het liefst nog veel meer op. Maar nu is het vooral tijd om mijn hardloopschoenen weer aan te trekken. Want ook al heb ik een redelijke basisconditie, het is alweer even geleden dat ik de 10 kilometer heb gelopen. En ik heb natuurlijk ook mijn trots: ik wil toch echt niet als laatste binnenkomen. Het zou mooi zijn als ik een loopsnelheid van 5:10 per kilometer haal. En met mijn motivatie zou dat moeten lukken."
Rennen tegen kanker, de sponsorrun (5 of 10 km) van KWF Kankerbestrijding, vindt plaats op 29 mei in Alkmaar tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker om 21:20 uur op NPO1. Aanmelden op www.kwf.nl/tegenkanker.