Rennen tegen kanker - 'Was kanker maar voor iedereen een ver van m`n bed show'

Nieuws
Rennen tegen kanker'Was kanker maar voor iedereen een ver van m’n bed show'
Rennen tegen kanker'Was kanker maar voor iedereen een ver van m’n bed show' rodi.nl

ALKMAAR - De moeder van Iris Wester kreeg 13 maanden geleden de meedogenloze diagnose alvleesklierkanker en heeft niet lang meer te leven. Iris (30) en haar zus Jet (32) doen mee aan de sponsorrun van KWF Kankerbestrijding op 29 mei in Alkmaar tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker. Zo halen ze geld op voor kankeronderzoek. Ze hoopt vurig dat haar moeder er bij kan zijn in Alkmaar.
"Vorig jaar, ongeveer in januari, kreeg mijn moeder heftige buikpijn", vertelt Iris. "De huisarts had gelukkig snel in de gaten dat er iets niet klopte en in april kreeg ze de diagnose alvleesklierklanker. Het ging van slecht nieuws naar steeds slechter nieuws. In het begin hoop je nog dat het een blindedarmontsteking is, maar als afspraken bij doktoren steeds naar voren worden geschoven weet je eigenlijk al dat het niet goed is."

Levensduur

Iris: "En dan krijg je te horen dat de gemiddelde levensduur bij deze vorm van kanker zo’n 6 tot 9 maanden is. Heel erg confronterend. We zitten nu op 13 maanden en hebben dus al wat extra tijd gewonnen. Mijn moeder heeft 12 chemokuren achter de rug, zowel thuis als in het ziekenhuis. Na afloop van de kuur waren de tumoren niet meetbaar meer en de uitzaaiingen teruggedrongen. Geweldig nieuws natuurlijk. Maar afgelopen februari kregen we te horen dat de kanker toch weer terug was. Toen we deze diagnose kregen, en ons beseften dat je nog maar zo’n korte tijd met elkaar hebt, kom je echt in een andere wereld. Je wilt alles snel doen, zoveel mogelijk contact met elkaar hebben. Mijn zussen, mijn moeder en ik zijn ook voor de gein bruidsjurken gaan passen in Friesland."
Onderzoek

"Je staat al zo machteloos. Het enige wat je kunt doen is doen wat zij wil. En natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek. Mijn streefbedrag zat op € 100, - en ik zit nu op € 552, mijn zus Jet heeft al € 832,50 bij elkaar. Zij heeft het verhaal van mijn moeder op Facebook gepost en heel veel reacties gekregen. Ik vind het heel mooi dat KWF dit soort dingen organiseert en dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten voor kanker. Ik zou heel graag willen dat kanker voor iedereen een ver van hun bed show is. Maar voor al die mensen die wel een dierbare met kanker hebben – en dat zijn er heel veel - is zo’n sponsorrun heel waardevol."
Er is nog een aantal startbewijzen beschikbaar voor de sponsorrun van KWF Kankerbestrijding. Afstanden zijn 5 en 10 kilometer. Aanmelden kan tot 23 mei op kwf.nl/tegenkanker.